W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Csorel, Dzsukel

Zseniálisan egyszerű találmány: így visznek fényt a magyar falvakba [NLCafé]

Ha az ember szegénységben él, elég sok minden hiányozhat a mindennapi életből. Adományokból időnként érkezik ruha és tartós élelmiszer. Van azonban, amit senki nem tud adni. Fényt például. Eddig.

fenyhozok_jardanybencephotography

Baks tipikus elmaradott helyzetű település Csongrád megyében. Megvan a maga „szegénysora”, ahol az egyik legnagyobb gond sok családnál az, hogy nincsen áram. Ez ilyenkor, télen különösen nyomasztó, hiszen délután öt órakor sötét van. Az egyik legnagyobb nehézség az, hogy a gyerekek ekkortájt írnák a leckét, ami sokkal nehezebb gyertyafénynél, ráadásul sokba is kerül.

Ilyen helyzetben olyan áramforrás lehet segítség, amit egyszerű használni, nem kerül sokba, nem tudja kikapcsolni a szolgáltató, egy-egy család maga is össze tudja állítani. Az ötlet Orsós Mihály fejéből pattant ki, még 2014 táján – indiai és afrikai, elmaradott térségeknél tapasztaltak nyomán. A fizika szakos hallgató a Romaversitas Alapítvány ösztöndíjasa – így ez a szervezet vállalta fel a megvalósítást.

A zseniális és mégis egyszerű megoldás a következő: LED-szalaggal körbetekernek egy üres vizespalackot: ebből lesz a lámpatest. Az áramot pedig a tetőre helyezett, egyszerű napelem szolgáltatja. A 12 voltos rendszer gyenge ahhoz, hogy háztartási eszközöket üzemeltessenek vele, de arra elég, hogy négy-hat órán keresztül fényt adjon. A teljes cikk itt olvasható.

A Romaversitas az adjukossze.hu közösségi adománygyűjtő oldal segítségével most kimondottan a baksi családoknak gyűjtenek: tíz házban szeretnék kiépíteni az alternatív világítást, amihez összesen 650 ezer forintra lenne szükség. Ha te is segítenél, ITT megteheted! Köszönet érte!

 

Forrás: NLCafé

 

Comments are closed.

Videó