W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Csorel, Prikezsia

[Zolnay János] Irány: a gettó [nol]

A Kúria minapi ítélete zöld jelzést adott az intézményes oktatási szegregációnak. Ha a görögkatolikus egyház célja tényleg az lenne, hogy esélyt teremtsen a nyíregyházi Huszár-telepen élő roma gyerekeknek, akkor semmi sem akadályozná abban, hogy jól felszerelt belvárosi iskolájába invitálja őket, és ott integrált körülmények között tanítsa és mentorprogramokkal támogassa a telepi diákokat. A huszár-telepi szegregált általános iskola ismételt megnyitásának valóságos motivációja és célja azonban más.

rajpalyazat

A telep állami iskolájában annak bezárása előtt 120 roma tanult az akkori igazgató és a tanárok szubjektív jó szándéka és erőfeszítései ellenére is rettenetes körülmények között. Az iskola egy hatalmas, kifűthetetlen, oktatási célra teljesen alkalmatlan egykori katonai épületben működött kiugróan magas fajlagos költségekkel. A színvonalra jellemző, hogy az egyetlen oktatott idegen nyelv az orosz volt. Az akkoriban dinamikusan fejlődő és sok tekintetben tehetségesen kormányzott város vezetői részben urbanisztikai, részben oktatáspolitikai megfontolásokból ragaszkodtak sokáig az iskolához.

20140426_111912

Tűzoltó leszel vagy katona – iskola az egykori huszárlaktanyában

20140426_111932

Házunk előtt bólingató akácfa,/ Bánatosan hull a fehér virága./ Fáj a szívem, édesanyám,/ Éjjel nappal gondolok a babámra./ Messze van a nyíregyházi kaszárnya.

Nyíregyháza belterületén két cigánytelep van. A félreeső, zárványszerű helyen fekvő egykori huszárlaktanyát az ötvenes évek végén alakították lakóteleppé. Az egykori legénységi szállásokon, illetve istállóépületekben hoztak létre 310 lakást. A telep elcigányosodása a hetvenes években kezdődött, méghozzá tudatos városi lakáselosztási gyakorlat következtében. Az ország egyik legnagyobb városi szegénytelepévé vált Huszár-telepen ma legalább 1400 ember él.

A Huszár-teleppel ellentétben a másik telep, az Orosi úti infernális nyomortelep 130 komfort és vezetékes víz nélküli, szoba-konyhás lakással éppen a városközpont prosperáló keleti kapujában fekszik. A rendszerváltást követően az önkormányzat mindenképpen szeretett volna ettől megszabadulni, és az ott élő 500-600 embert a Huszár-telep bővítése révén akarták elhelyezni.

20140426_112417

könnyűszerkezetes

Kilenc könnyűszerkezetes új lakás épült a már amúgy is zsúfolt telepen. Szóba került a szomszédos üres laktanya épületeinek lakáscélú átalakítása és az is, hogy a telep mellett parcellázzanak telkeket szociálpolitikai kedvezménnyel építendő lakások számára. A cikk itt folytatódik.

Forrás: Népszabadság online

 

kapcsolódó:

Fekete Gettó – a hatalom dilemmái

A szegregáció melegágya: roma nemzetiségi iskolák

Iskolai elkülönítés – a nagy leleplezés és cáfolata

[Varga Attila] Közös ország, közös iskola

 

20140426_112008

Privát gazdaság – a telep egyetlen boltja – vajon vasárnap nyitva?

20140426_112434

20140426_112331

Comments are closed.

Videó