W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Csorel, Prikezsia

Vissza a gettóba – Miskolc kisöpri a fészekrakókat [MaNcs]

Hétfőn szavazta meg a parlament, hogy a kilakoltatási moratórium ne vonatkozzon a Fészekrakó-programban részt vevőkre. Rohamtempóban kedden már el is kezdődtek Miskolcon a kilakoltatások, melyek ki nem mondott célja tapasztalataink szerint nem más, mint a gettósítás.

sandtable

Keresve se találni „fészekrakót” a miskolci Avas-lakótelepen és környékén. A magyarnarancs.hu tudósítója a folyamatos kérdezősködés ellenére sem botlott olyanba a környéken, aki saját bevallása szerint részt vett volna a majd tíz évvel ezelőtt elindított programban. (A programról részletesen keretes írásunkban olvashat.) De az is lehet, hogy egyszerűen csak nem vallották be munkatársunknak az érintettek.

Ami amúgy nem is lenne csoda: a lakótelepen az elmúlt években közös ellenséggé vált a fészekrakósok többsége azok szemében, akik már rég, akár évtizedek óta ott laknak.

A lex Fészekrakó

Utóbbiak most valamelyest megkönnyebbültek. Még hétfőn fogadta el ugyanis a parlament a devizahitelesek kilakoltatási moratóriumának határozatlan ideig történő meghosszabbítását – ami azonban Csöbör Katalin fideszes képviselő módosító javaslatának köszönhetően a Fészekrakó-programban részt vevőkre nem vonatkozik.

Csöbör még áprilisban tartott Miskolcon sajtótájékoztatót, ahol elmondta: törvénymódosítást kezdeményez, hogy a jogszabály tegyen különbséget azok között, akik a felvett hitel miatt kerültek nehéz helyzetbe, illetve akik a Fészekrakó-program során jutottak elsősorban lakótelepi lakáshoz, és ott képtelenek a társadalmi együttélés szabályainak megfelelően élni, tönkreteszik az ott élőket, a közüzemi díjakat, közös költséget nem fizetik. Mint elmondta, tartani lehet attól, hogy ez a csoport a kilakoltatási moratórium „meghosszabbítása mögé bújik”. A képviselő javasolta továbbá, hogy „ne legyen alkalmazható a moratórium abban az esetben sem, ha az ingatlan árverési vevője vagy átvevője helyi önkormányzat, illetve állami vagy önkormányzati tulajdonú gazdálkodószervezet, amely írásban vállalja, hogy a birtokbavételtől számított két éven belül felújítja az ingatlant, és a munkahelyteremtés, munkaerő-megtartás, helyben maradás elősegítése érdekében pályázatot ír ki a bérbeadására”. Elképzeléseit Miskolc kormánypárti polgármestere, Kriza Ákos is támogatta. (Sőt! A város nemcsak az Avason akar rendet tenni: a helyi szegénytelepek felszámolását elősegítő tervükről a múlt héten közöltünk riportot, és beszámoltunk arról is, hogy emiatt milyen pánik tört ki több borsodi településen.) De most ugorjunk vissza az Avasra! Kovács István teljes írása itt olvasható.

Forrás: Magyar Narancs online

Hozzászólás

Videó