W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Dzsukel

Vannak olyan értékek és mércék, amikhez nem férhet hozzá a hatalom

Bernáth Gábor szociológus, a Roma Sajtóközpont egyik alapítója és volt igazgatója is visszaküldi állami kitüntetését, a magyar köztársasági arany érdemkeresztjét, amit a roma közösség integrációjáért végzett munkájáért kapott 2004-ben.

Bernath_Gabor_S_011o_nagy_lead_magyar_narancsÉn is visszaküldöm a magyar köztársasági arany érdemkeresztemet, amit a roma közösség integrációjáért végzett munkámért kaptam 2004-ben.

Nem egyszerű döntés egy ilyen, és biztos vagyok benne, hogy akik eddig lemondtak róla, azok sem könnyű szívvel tették meg. A kitüntetést visszaküldve ugyanis lemondunk arról az illúzióról is, hogy vannak olyan értékek, amiket nem az aktuális hatalom határoz meg, még ha ő is adja az elismerést. Hogy vannak olyan értékek és mércék, amikhez nem férhet hozzá a hatalom.

Nézem azok listáját, akik visszaküldték: ők nem egy olvashatatlan, állami hirdetésekből kitartott, és gyakran az újságírás elemi szabályait sem betartó lap publicistái. Olyan szakemberek, akik a maguk területén olyat alkottak, amely nem csak ebben a körbekerítésezett, magába záruló országban érték.

Ennek az országnak a gondolkodását, nyelvét rongálja folyamatosan Bayer a maga primitív leegyszerűsítéseivel, és azzal, hogy legitimálja az erőszakot a mindennapi viszonyainkban.  Magam sem látok jobb megoldást ma, mint a tiltakozás ezen formáját.

Bernáth Gábor, szociológus

2016. augusztus 20-án állami kitüntetést, a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét kapta Bayer Zsolt, a Fidesz ötös számú párttagkönyvének tulajdonosa, publicista, (akinek egy 2013-as cikke kapcsán a Médiatanács megbüntette az írást közzétevő Magyar Hírlapot a gyűlöletbeszéd és a kirekesztő tartalom közzététele tilalmának megsértése miatt). A szélsőséges indulatait közreadó újságíró kitüntetése rengeteg korábbi díjazottat arra késztetett, hogy elismerését visszaadja.

A Magyar Érdemrend lovagkeresztje a magyar állam által adományozható legmagasabb kitüntetésnek, a Magyar Érdemrendnek a fokozata. 2011-ig a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztje néven osztották ki. A lovagkeresztből évenként legfeljebb kettőszáznyolcvan adományozható. Kiváltság vagy pénzjutalom az adományozással nem jár.

A roma közélet meghatározó képviselői közül Daróczi Ágnes adta vissza kitüntetését

 

[Fotó: Sióréti Gábor (Magyar Narancs) munkájának részlete]

 

Comments are closed.

Videó