W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Dik!, Dzsukel

Van rajtuk kalap! (videó)

Az RSK Tiszavasváriban és Mezőszemerén járt, kerékpáralkatrészeket vittünk a helyieknek. A Magyar Kerékpárosklub és a Magyar Kerékpáripari és Kereskedelmi Szövetség segítségével a Neuzer Kerékpár Kft. felajánlását, prizmákat, csengőket és lámpákat osztottuk ki a hevesi és szabolcsi településeken.

Az elmúlt hónapokban rengeteg helyen tapasztaltuk, hogy a romáknak túlzó bírságokat szabnak ki a rendőrök. Az esetek közel negyven százalékában biciklivel kapcsolatos bírságokat kapnak a romák, legalábbis az RSK-hoz befutott ügyek alapján. Persze voltak jogszerű szabálysértési ügyek, de az esetek túlnyomó többségében vagy a büntetés mértéke, vagy egyáltalán annak indokoltsága is erősen megkérdőjelezhető volt.

Nem megfelelően fogó fék miatt 15 ezer forintra büntették 15 éves interjúalanyunkat, aki – pénze nem lévén – három nap alatt ülte le a büntetést, de kiszámlázták az előállítás díját is: 40.000 Ft. A hatályos jogszabályok alapján 16 éves kor alatt nincs mód a bírság ledolgozására: kifizeti vagy leüli.

A túlzó bírságolási gyakorlat kezelésére együttműködést kezdeményeztünk a rendőrséggel, sajnos ebben nem voltak partnerek.

Csengőt, első- és hátsó lámpákat, prizmát vittünk a két településre, mert tapasztalataink szerint a leggyakrabban ezek hiányáért büntetnek akár több tízezer forintra is a rendőrök. A kerékpárok szakszerű felszerelésével legalább a jogszerű bírságok számát csökkenthetjük.

Időközben több gyártó is jelezte csatlakozási szándékát, ezért a bicikligyártók és érdekképviseleti szerveik jóvoltából a jövőben még több alkatrészt tudunk majd kiszállítani.

 

Comments are closed.

Videó