W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Dzsukel

Van keresnivalójuk a nagyvállalatoknál – Integrom program

Ahogyan a nők, a pályakezdők, vagy az ötven felettiek, úgy a képzett és diplomás roma fiatalok is gyakran ütköznek nehézségekbe a munkaerő-piacon, ha egyáltalán bele mernek vágni, hogy a képzettségüknek megfelelő legszínvonalasabb munkahelyekre pályázzanak. Az Integrom program a hiányzó láncszem szerepét tölti be: a legalább érettségivel rendelkező roma fiatalok és az álláshirdető nagyvállalatok egymásra találását segíti. Milutinovits Lászlóval, a program menedzserével beszélgettünk az Integrom közelgő képzési hétvégéjének apropóján.

IMG_4538++

Mi az Integrom elmúlt másfél évének eredménye?

73, többségében érettségivel rendelkező vagy diplomás roma fiatal vett részt a képzésünkön, ahol minden szükséges információt és támogatást megkaptak ahhoz, hogy sikeresen szerepeljenek egy nagyvállalati állásinterjún.
A legnagyobb siker azonban, hogy közülük tízen azóta már elhelyezkedtek egy-egy vállalatnál. A résztvevőink fele eljutott legalább egy állásinterjúra a tucatnyi partnerünk (többek között a Magyar Telekom, a Budapest Bank, a Raiffeisen Bank, az E.ON) egyikéhez. Országszerte – Budapesten, Pécsen, Debrecenben és Nyíregyházán is – kapcsolatban vagyunk számos civil szervezettel, akik az Autonómia Alapítvánnyal együtt a jelentkezők elérésében segítenek.

A vállalatoknak miért áll érdekükben az együttműködés?

A nagyvállalatok világszerte nyitottak arra, hogy megkülönböztetés nélkül alkalmazzák a leginkább rátermett jelölteket, és szerencsére Magyarországon is kezd már ez a gyakorlat kialakulni. Remek példa erre az Integrom program ötletgazdája és szervezője, a The Boston Consulting Group, amely a világ legnagyobb tanácsadócégeként élen jár abban, hogy a felvételi folyamat során ne különböztesse meg a pályázókat nemük, bőrszínük vagy szexuális orientációjuk alapján.
Örömteli, hogy a jó példa ragadós: van olyan partnerünk, ahol egy vidéki fiókba azért vettek fel egy roma jelentkezőt, mert a helyi vezető hallotta, hogy a fővárosi központjukban is foglalkoztatnak Integromosokat, és motiválttá vált abban, hogy ezt a szellemiséget támogassa. Ezen kívül minden partnerünk esetében beszélhetünk egyfajta személyes elköteleződésről is. Ez azért is nagyon fontos, mert az Integrom egyelőre egy pici program.

Mennyi embert tud elérni az Integrom?

A magyarországi romák lélekszámából kiindulva azt gondolhatnánk, hogy százezrével fognak özönleni a jelentkezők. Árnyalja a képet, hogy meglehetősen kevesen rendelkeznek középfokú végzettséggel, amely a partnereink által kínált állásoknál alapkövetelmény. Ugyanakkor a 30 év alattiak körében már egyre több az érettségizett munkaerő, nekik lehet igazán hasznos az Integrom képzési hétvégéjén részt venni.

Mennyiben fedi egymást a vállalatok igénye és a jelentkező fiatalok végzettsége?

A magyar munkaerőpiac igényei és a roma fiatalok többségének végzettsége nem mindig találkozik. Érettségizettek már egyre többen vannak, és sok az olyan munkakör is, ahová jó érettségivel be lehet kerülni. A nagy kérdés, hogy emellé még milyen készségekre van szükség, vagy esetleg nyelvtudást igényel-e a munka. Általában itt szokott elcsúszni a dolog. Megvan az érettségi, de lehet, hogy önmagában kevésnek bizonyul. A diplomások esetében pedig sajnos nagyon ritka, hogy pont olyan végzettségű a fiatal, mint amilyet a vállalatok keresnek.

Persze néha nagyon magas a cégek elvárása, például  nagy a munkaerőhiány gyártási, illetve kétkezi munkát (pl. lakatos, CNC-esztergályos, stb.) igénylő területeken, és ez az, amiben mi sajnos nem tudunk segíteni. A fókuszunkban jelenleg az irodai munkák állnak, melyekre érettségivel, vagy magasabb képzettséggel rendelkező jelentkezőket próbálunk elhelyezni.

Ha megvan ez a fajta nyitottság a vállalatok részéről, és vannak diplomás, illetve érettségizett roma fiatalok, akkor miért nem találnak egymásra?

Nehéz erről általánosságban beszélni, de annak a közegnek, ahonnan sok fiatal érkezik hozzánk, nagyon gyakran van egyfajta visszahúzó, önbizalom romboló ereje. A roma fiataloknak azért sem jut eszükbe jelentkezni, mert nem hiszik el magukról, hogy sikerrel járhatnak. Ráadásul a kisvárosok főiskolái és egyetemei nem teszik lehetővé, hogy megfelelő kapcsolati tőkéje és inspiráló közege alakuljon ki a hallgatóknak. Elvégzik a főiskolát, és aztán nem nagyon tudják, hogy merre tovább. A mobilitás hiánya is jellemző, főleg a kisebb településeken, ahol elvállalnak minden munkát, ami adódik. A közmunkának is éppen ezért van egy akadályozó ereje, mert abban a közösségben, ahol az ember él, lehet, hogy el lehet vegetálni abból a kevés fizetésből, de ebbe könnyű beleragadni, a jobb munkáért pedig el kell költözni egy nagyobb városba.

Kevesen tudják, hogy egy nagyvállalatnál például milyen sok IT support feladatot kell ellátni, amihez rengeteg munkatársra van szükség. Azt pláne nem tudják, hogy sok ilyen munkához nem is szükséges, hogy valóban informatikus legyél, hanem elég az informatikai érdeklődés és alaptudás, a többi már helyben megtanulható. Jelenleg két Integromos fiatalember is dolgozik ilyen területen az egyik nagy banknál. Nekik sem ez volt az álmuk, mert nem is tudtak erről a lehetőségről, de kiderült, hogy nagyon jól megállják a helyüket, és elégedettek azzal, amit csinálnak.

Mi az Integrom hozzáadott értéke ebben a folyamatban?

Az Integromos jelentkezők ugyanazon a kiválasztási folyamaton mennek keresztül, mint bárki más: versenyhelyzetben vannak. A vállalatok nem vesznek fel olyan embert, aki egyébként ne lenne alkalmas az adott pozícióra. Amiben mi segítünk, elsősorban a motiváció – egy kicsit felrázzuk a jelentkezőket. Átnézzük az önéletrajzukat, segítünk még jobbá tenni, a képzéseken pedig egy sor olyan készséget tanítunk, amely a munkavállaláshoz elengedhetetlen. Úgy látom, erre az ösztönzésre igazán szükség van, és a vállalatok is értékelik, hogy valamilyen szinten előszűrjük és felkészítjük a pályázókat. Csak úgy küldünk el bárkit is interjúra, hogy meg vagyunk győződve arról, hogy megfelelően tudna teljesíteni az adott pozícióban.

IMG_4576++

A másik, hasonlóan fontos hozzáadott érték, hogy közelebb hozzunk a két szférát egymáshoz: megmutatjuk a résztvevőknek, hogy igenis van keresnivalójuk a nagyvállalatoknál. Egyúttal a HR-esekhez is közelebb hozzuk a roma fiatalokat. Nekik azt mutatjuk meg, hogy találhatnak okos, motivált és jó munkaerőt a körükben.

Merre tud továbbfejlődni a program?

Nagyon nagy előrelépés lenne, ha fiatalabb korban érnénk el a jelentkezőket, így hatással lehetnénk arra is, hogy milyen irányba képezzék magukat, hogy a munkaerő-piaci igényeknek jobban megfeleljenek. Egyúttal szeretnénk, ha az együttműködő vállalatok száma a jelenlegi 10-15-ről 40-50-re emelkedne, és évente akár több száz érdeklődő vehetne részt a képzéseinken.
Emellett a képzési kínálatot is szeretnénk fejleszteni, hogy a résztvevők minél relevánsabb és hasznosabb információkhoz juthassanak az Integromon keresztül.

Az Integrom következő képzési hétvégéje 2016. február 18-21 között lesz. Jelentkezni január 21-ig a program honlapján lehet.

Drubina Kamilla

Állami virtus

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának szervezésében, 50 vállalat közreműködésével a napokban jött létre a Felzárkózást Segítő Gazdasági Fórum, melynek deklarált célja, hogy a képzetlenebb munkaerőt közfoglalkoztatásból visszavezessék a valódi munkaerőpiacra. Balog Zoltán beszédében hangsúlyozta, „nem szeretné, ha csak a romák munkanélküliségére lenne leszűkítve a kezdeményezés, hiszen sokkal szélesebb rétegről beszélhetünk úgy, mint a nők és a megváltozott munkaképességűek munkaerő piacra való bevonásáról. Éppen ezért kell a meglévő forrásainkból felzárkóztatni” – ezzel utalt arra a miniszter, hogy Magyarországnak nincs szüksége migráns munkavállalókra.

No comment

Balog miniszter – a kormányzati gazdasági fórumot bemutató sajtótájékoztatón „a romák sajátos szociokulturális hátteréről” elmélkedett, elmesélte, hogy több évtizede a diósgyőri gépgyárban cigány brigádot alapított, akikkel együtt dolgozott, “ott tapasztalta meg, hogy jó munkavégzésük a csapat kohéziójában rejlett”.

 

Comments are closed.

Videó