W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Prikezsia

Választási kilakoltatások Bulgáriában

Mintegy 10 család otthona szűnt meg brutális kilakoltatások során a bulgáriai Garmenben az elmúlt négy hónapban – adta hírül október 9-én a Bolgár Helsinki Bizottság. Önkormányzati választásokra készül az ország, a Helsinki szakértője szerint ezért használják fel a cigányellenes indulatokat.

014

Romák házait rombolták le Stara Zagorában 2014 júliusában
Fotó: ibtimes

A kilakoltatott roma családok azt mondják, egy órát kaptak a rendőrségtől, hogy elhagyják lakóhelyüket, mielőtt azokat lebuldózerezik.

Kalojan Sztanev, a Bolgár Helsinki Bizottság munkatársa roma civilekkel, az amerikai nagykövetség munkatársaival és a Nyílt Társadalom Alapítvány küldöttségével ellátogatott a faluba. Jelentésében beszámolt róla, mennyire „megdöbbent a polgármester brutalitásán, aki elmondta nekik, hogy további 16 romák lakta házat rombol le az október 25-én esedékes önkormányzati választások előtt.” Összesen 124 házat jelöltek ki bontásra, melyek a hatvanas évek elején épültek az önkormányzat területén, amikor az állam letelepedésre kötelezte a romákat.

Több mint 800 roma ember él ma az egykor kijelölt területen, többségük ott is született. Fő bevételi forrásukat a gyógynövény- és gombagyűjtés, illetve az ezekkel való kereskedés jelenti, amiből igen nehéz megélni.

A cseh roma hírügynökség, a Romea.cz májusban etnikai feszültségekről számolt be a területről, a bolgár nemzeti média pedig Sztanev szerint egyoldalúan számolt be az eseményekről. (A romaellenes tüntetők mellé állt, akik a romák házainak lebontását követelték.)  Június végén a hatóságok buldózerekkel romboltak le több házat minden előzetes értesítés nélkül.

A kilakoltatott családok szomszédoknál és a rokonoknál voltak kénytelenek meghúzni magukat, mert a bolgár kormány semmilyen alternatívát nem nyújtott számukra a lakhatásuk megoldására.  Hasonló buldózeres házrombolások történtek Dupnitsában, Pesherában, és tavaly Stara Zagorában. Várnában most, az önkormányzati választások hajrájában várhatók bontások még ebben a hónapban.

A helyi hatóságok nyilvánvalóan abban a reményben intézkednek, hogy a választók ezt az ő hatalomban tartásukkal hálálják majd meg. „Garmenben világosan láttam, hogyan lehetetlenítik el az úgynevezett demokratikus intézmények az emberek életét.” – írta Sztanev.

Hasonló, romákat érintő kilakoltatásokról számoltak be Európa-szerte az idén. Magyarországon a miskolci számozott utcák lakóit akarja kitenni az önkormányzat egy stadionépítés miatt.

A bolgár civileknek néhány esetben bírósági ítéletekkel sikerült megakadályozni a bontásokat.

via Romea.cz

kapcsolódó cikkek:

Miskolc nem tiszteli a törvényeinket?

Kitelepítés Bulgáriában

Száműzött utcák: Így tesz földönfutóvá a stadionépítés

 

Comments are closed.

Videó