W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Dzsukel

Útmutató a kivándorlást fontolgatóknak

„KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK – A kivándorlást fontolgatóknak” címmel jelentetett meg kiadványt a miskolci roma nemzetiségi önkormányzat. Október 20-án a városból 12 család – összesen 56 fő –  Svájcba vándorolt ki.

kivandorlas_cov

Fotó: Bordás Róbert

A miskolci roma nemzetiségi önkormányzat (RNÖ) közleményében úgy fogalmaz, “szervezetünknek nincs joga egy állampolgár helyett sem meghozni a döntését arra vonatkozóan, hogy mely EU-tagállamban kívánja saját és családja jövőjét megteremteni, és ahhoz sem, hogy a döntéshozatalban az érintetteket befolyásoljuk.”

A miskolci kisebbségi testület hangsúlyozza, hogy az érintett családok magyar és európai uniós polgárként a szabad mozgás és tartózkodási jogukat gyakorolhatják, mely egyben alkotmányos alapjoguk is. Magyarországon kivétel nélkül minden állampolgárnak joga és lehetősége van arra, hogy elhagyja az országot és ahhoz is, hogy utána visszatérjen ide.

A várost októberben elhagyó gyermekes családok Miskolc szegregált területeiről indultak útnak. A lakóterületek infrastrukturális adottságai, a szociális helyzetük és a város intézkedései egyaránt szerepet játszottak a kivándorlásban.

A miskolci RNÖ a többi roma nemzetiségi önkormányzathoz hasonlóan kénytelen nem csak a törvényben előírt feladatait (identitás ápolása, kulturális feladatok, stb.) ellátni, a súlyos szociális problémák kezelését az érintettek, és a politika is elvárja tőlük. A mélyszegénységben élő családok helyzetének enyhítéséhez, tájékoztatásához illetve az erre hivatott intézmények munkájának segítéséhez most egy kiadvánnyal járulnak hozzá.

Társadalomtudományok területén tevékenykedő civil szakemberek segítségével jelentettek meg egy kiadványt „KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK – A kivándorlást fontolgatóknak” címmel. Az RNÖ az alapinformációkat, intézmények elérhetőségeit, jogszabályhelyeket tartalmazó füzettel a családok megfontolt döntését kívánja segíteni, melyeket személyesen is eljuttatnak a szegregátumokban élőkhöz.

A képre kattintva olvasható a kiadvány

kiadvány_cov

 

Comments are closed.

Videó