W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Dzsukel

Utcacsatorna – lakhatási tévéhíradás

A lakhatási problémákat járja körül az Utcacsatorna nevet viselő társadalmi akció áprilisban. A Józsefváros terein, utcáin az embereket közvetlenül megszólító kezdeményezés fő témái a megfizethetetlenné váló lakhatás, az elégtelen lakhatási politikák és ezek lehetséges kezelése.

--4040178

A Pneuma Szöv. nevű nyitott művészcsoport újszerű megközelítésben, az utcán személyesen szólítja meg az embereket a főváros egyre súlyosabbá váló lakhatási helyzetéről, a megfizethetetlenné váló lakhatásról, az elégtelen lakhatási politikák kérdéséről és a lehetséges megoldásairól. Élő tévéadást imitáló installációkkal Józsefváros közterein akcióznak.

Az Utcacsatorna élő stúdiójával négy áprilisi napon jelentkezik Középső-Józsefváros négy különböző közteréről. Művészek, lakhatási aktivisták, józsefvárosiak fogtak össze, hogy elmondják véleményüket és értő beszélgetőtársai legyenek a környékbeli lakóknak, érdeklődőknek.

A különböző mottók és témák köré szerveződő adásokban lakhatási híradó, lakótorna, lakásügyi főzőshow, lakásügynökségi tudományos-fantasztikus teleregény, kívánságműsor és beszélgetések kapnak helyet. Az alkotók a járókelőkkel folytatott beszélgetésekkel igyekszenek közösen a téma mélyére ásni, és láthatóvá tenni a különböző véleményeket, kérdéseket, tapasztalatokat, összefüggéseket, és lehetséges megoldásokat.

A következő, utolsó eseményre április 24-én kerül sor a Népszínház Karnevál keretében, a Lakópark a Holdon című adás témája lakhatási utópiák, rendszeren túlmutató víziók. Vendég lesz többek közt a Közélet Iskolája Mikor van a tetteknek ideje, ha nem ilyenkor? című részvételi akciókutatásának kutatócsoportja.

Az élő műsorok anyagából vágott filmhíradókat vándorló köztéri mozi keretében mutatják be utcákon, tereken, házfalakon. Az első két adásról készült felvételeket április 22-én pénteken vetítik, a harmadik és negyedik adás összefoglalóit pedig április 29-én lehet megnézni. A vetítések a Negyed7Negyed8 fesztivál keretében zajlanak.

A Pneuma Szöv. nyitott hálózat, sokan Mókusokként ismerik őket, mások Pap Családként vagy 20 forintos operettként hallhattak már róluk, találkozhattak velük.2008 óta azzal foglalkoznak, hogy szabad, közös tereket hozzanak létre és a művészetet kihozzák a kiválasztottaknak, a “profiknak” fenntartott társadalmi terekből. Ezért legtöbbször a kulturális intézményrendszeren kívül dolgoznak, az utcán, foghíjtelkeken, a társadalmi struktúrák réseiben-repedéseiben. Utcai felvonulásaikhoz, élő rádióperformanszaikhoz, utcai KrétaTV-jükhöz és közkórusukhoz bárki csatlakozhat. A Pneuma Szöv. kis akciókon keresztül építi saját hálózatát, nyitott gittegyletét, melyet az a közös tudás kapcsol össze, hogy a dolgok megváltoztathatóak.
web: http://pneumaszov.org/
facebook: https://www.facebook.com/20ForintosOperett/

Bánlaki Szabolcs, Vörös Zsuzsa és Mekler Zsuzsa fotói:

 

Comments are closed.

Videó