W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Dzsukel, Prikezsia

Út a szakmához – fennakadásokkal

Csúsznak az ösztöndíj-kifizetések a hátrányos helyzetű diákok szakközépiskolai továbbtanulását támogató TÁMOP programban. A gyerekeket segítő mentorok díjazása szintén több esetben késlekedik, vannak olyan pedagógusok, akik a teljes tanévet végigdolgozták – egyelőre fizetés nélkül. A programért felelős Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a mentorok mulasztottak.

ut_a_szakmavalasztashoz

Az „Út a szakmaválasztáshoz” című Európai Uniós támogatású ösztöndíjprogram célja, hogy hátrányos helyzetű általános iskolás végzős diákok piacképes szakmát nyújtó intézményekben tanulhassanak tovább. A nyertesek átlagtól függően havi tíz- és tizennyolcezer forint közötti ösztöndíjra váltak jogosulttá, valamint mentortanárok segítették őket az előrehaladásban, akik szintén díjazásban részesültek.  Vagyis csak részesültek volna, az RSK-hoz befutott jelzések alapján ugyanis több megyében komoly fennakadások vannak a 6 milliárd forintból megvalósuló programban.

„Eleve ezt látják a gyerekek, hogy nem kapják meg az ösztöndíjat, amiért megdolgoztak. Milyen jövőképük lesz így?” – kérdezi Sz. Nándor hódmezővásárhelyi apa, akinek jeles tanuló lánya a program kedvezményezettje. Ők még 2014 októberében kaptak egy havi ösztöndíjnak megfelelő összeget, amelyet azóta nem követett további utalás, pedig a program 2015. június 30-án véget ért. A férfi jó néhány hasonló esetről tud csak a szűkebb környezetében.

Az érintett gyerekek mentora az elmúlt tanévben egyáltalán nem kapott díjazást, viszont saját költségén oldotta meg alkalmanként a nyomtatást és fénymásolást, valamint a rendszeresen bekért dokumentumok postázását.  „A legfontosabb persze az lenne, hogy a gyerekek kapják meg az ösztöndíjukat. Nagyon büszke vagyok rájuk, sokat fejlődtek a program során. Azt hiszem viszont, hogy ezek a családok év közben is nagy hasznát vették volna a pénznek” – tette még hozzá a név nélkül nyilatkozó pedagógus.

Nógrád megyéből szintén hasonló problémákról érkezett jelzés az RSK-hoz. Baranyi Géza fia szintén a program résztvevője, egyhavi ösztöndíjat kapott meg tavaly ősszel, majd több hónapos kihagyás után érkezett számlájukra egy nagyobb összeg, azonban kevesebb, mint amennyit fia tanulmányi átlagával kiérdemelt. Tudomása szerint sok más nógrádi diák is hasonló cipőben jár.

Egy Nógrád megyei mentor elmondása szerint a mentorok és az ösztöndíjasok kifizetése összehangoltnak tűnik. „Amikor a gyerekek egy nagyobb összeget kaptak pótlásként, akkor kaptam én is. Úgy számolom viszont, hogy hathónapnyi még mindig hiányzik” – nyilatkozta a szintén neve elhallgatását kérő tanár.

Minden megkérdezett érintett panaszkodott a kommunikáció hiányára, kérdéseikkel ugyanis nem tudtak kihez fordulni, mindenhonnan elutasították őket. Az elért koordinátorok-referensek, akik magasabb szintre továbbították a szülők kérdéseit, egy idő után ugyanúgy nem kaptak választ.

Megkerestük a felelős Nemzetgazdasági Minisztériumot és a projekt vezetőjét. A projektvezető írásos válaszában kifejtette, hogy az ösztöndíjak utalása a szerződések megkötését követően nem alanyi jogon jár, hanem előre meghatározott kötelezettségek teljesítése szükséges, mint például jogosultsági feltételek igazolása és különböző fejlesztő foglalkozásokon való részvétel. Ennek igazolása a mentorok feladata. Elmondása szerint ezek a dokumentumok „sajnálatos módon számos esetben többszöri egyeztetést követően is hiánypótlást igényelnek”, sok esetben hónapokba telik, míg beérkeznek a folyósításhoz szükséges igazolások, dokumentumok. Ezen felül azonban a „program résztvevőinek kifizetése folyamatos, amennyiben a szerződés szerinti jogosultsági feltételek (hiánytalan és megfelelő szakmai dokumentáció) a meghatározott időszakra vonatkozóan rendelkezésre állnak.”

A hódmezővásárhelyi tanárnő másképp emlékszik: „Volt egy időszak, amikor azt sem tudtam, kinek kell küldeni a dokumentumokat, ahogyan senki más sem tudta.” Elmondása szerint, amikor a program 2015 elején gazdát váltott (a Nemzeti Munkaügyi Hivataltól a Nemzetgazdasági Minisztérium irányítása alá került), egy ideig nem lehetett tudni, kinek címezze a leveleket. Később, amikor sikerült kapcsolatba lépnie az illetékessel, kiderült, hogy a hónapokkal korábban postára adott dokumentumok nincsenek meg. „Soha nem jeleztek vissza, hogy bármit is megkaptak volna” – mondta.

Az információáramlás és tájékoztatás hiányára vonatkozó kérdésünkre nem kaptunk választ a minisztériumtól.

Drubina Kamilla

kapcsolódó:

Orbán a szakképzést erőlteti, de nem jut ösztöndíjakra

 

Comments are closed.

Videó