W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Dzsukel, Prikezsia

Újabb uniós milliárdokhoz jut a korrupciós gyanúba keveredett Országos Roma Önkormányzat

A társadalmi fejlesztésekre vonatkozó új EU-s pályázatok kétharmadát pályáztatás nélkül már előre lekötötték, ez sérti az átláthatóság és a versenyegyenlőség elveit – írja közleményében az Autonómia Alapítvány. Egy kétmilliárdos programnak például az az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) lesz az egyik gazdája, amelynek jelenleg futó EU-s projektje is számtalan kérdést vet fel.

ff_tury_gergely_hvg_cov

Az ORÖ korábbi elnöke
Fotó: Túry Gergely – HVG-Eduline

A társadalmi kérdésekkel foglalkozó, szociális területen tevékeny szektor több száz szervezete gyakorlatilag 2013 óta források nélkül vegetál – áll az Autonómia Alapítvány közleményében.

Ehhez képest a kiadott Kormányhatározat szerint a mintegy 145 milliárd forintnyi fejlesztési forrásnak kevesebb, mint a harmadára írnak ki nyílt pályázatot, míg 104,4 milliárd forintot verseny nélkül tervez kihelyezni a kormány. Több konstrukció esetében a Kormányhatározat már meg is jelöli a „támogatást igénylő szervezetet” vagyis ezeknek megvan már a gazdája. A 2 milliárdos „Roma mentorhálózat” fejlesztését például a Türr István Képző és Kutató Intézetre és az Országos Roma Önkormányzatra (ORÖ) bízza a kormány. E két szervezet a lebonyolítója egyébként a Híd a munka világába című ötmilliárd forintos uniós projektnek is, amelynek kapcsán számos kérdés merült fel az elmúlt időszakban. A romák munkahelyteremtését célzó ORÖ projekt keretében többek között a Gellérthegyen vásároltak több százmilliós irodaházat, míg Opel Corsák bérlésre autónként havi félmilliót költöttek. Az ügy kapcsán több büntetőeljárás is indult.

Az Autonómia Alapítvány szerint az biztos, hogy a nyílt rendszerben pályázható támogatások szerény aránya miatt a helyben beágyazott szereplők továbbra sem jutnak valódi lehetőségekhez.  A forrásfelhasználás ilyen mértékű centralizálása nem hagy teret a helyi szervezetek sokféle, helyi igényekre reagáló társadalmi innovációs projektjeinek.

“A humán fejlesztésekre 2015-ben felhasználható uniós források elosztási rendszerét nem tartjuk szerencsének, az sem a szakmai elvárásoknak, sem az átláthatóság, versenyegyenlőség elvének nem felel meg” – fogalmaznak a közleményben, amelyben azt javasolják, hogy a források odahelyezését megelőzően a programok és a megvalósító szervezetek szakmai és társadalmi felügyeletét erősítsék meg független szervezetek, illetve szakemberek által biztosított folyamatos monitoringgal és rendszeres értékeléssel.

A teljes közlemény itt olvasható

Comments are closed.

Videó