W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Dzsukel

Ügyészséghez fordulnak Farkas Flórián egykori bizalmasai

Egykori erős emberei mennek neki a fideszes országgyűlési képviselő Farkas Flóriánnak, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) korábbi vezetőjének. A Fidesz-szövetséges Lungo Drom elnökségi tagja, Vajda László, valamint a Heves megyei elnök Lakatos Oszkár az Ügyészséghez és az ÁSZ-hoz fordulnak az ORÖ uniós programja körül a múlt héten kirobbant botrány miatt.

oro_cover

A trafikmutyiban is borító Hadházy Ákos volt fideszes, jelenleg LMP-s képviselő adta hírül blogján a múlt héten, hogy egy, az ORÖ-nek delegált 620 milliós uniós foglalkoztatási program forrásait a szervezet erősen megkérdőjelezhető tételekre költötte. Az országos kisebbségi testület Dohány utcai székházában tizenkét képviselő várta az újságírókat sajtótájékoztatóra kedden 13 órakor. Elsőként Vajda László, az ORÖ alelnöke szólalt föl, aki egyébként 22 éve az elnök bizalmi embere.

Vajda László elmondta, hogy a 480 fő foglalkoztatását célul tűző program egyetlen ember elhelyezkedését sem segítette, majd felsorolta a már ismertté vált költéseket. Így például azt, hogy az ORÖ 31 millióért vásárolt bútorokat, a projekt központi irodáját 26 millióért újították fel, valamint 19 millióért írattak tanulmányt, hogy eldöntsék, milyen szoftverekre van szükségük, és ehhez 21 millióért sikerült hét (7) darab számítógépet is beszerezniük. A számítógépes hálózat kialakítása pedig további 31 millióba került. Az informatikai fejlesztésekhez képest a foglalkoztatandó emberek toborzását és kiválasztását leíró tanulmány csupán harmadannyiba, szintén 31 millióba került. Ezt a toborzást azonban a megyei elnökök végezték képviselőtársaikkal – ingyen – állította Vajda.

Farkas Flórián alelnöke hangsúlyozta, hogy a választott képviselők semmilyen információhoz nem jutottak a projekttel kapcsolatban, de más hasonló támogatások felhasználását illetően sem. Kérdéseikre folyamatosan azt a választ kapták, hogy Farkas titkosította azokat, ezért az apparátus nem engedett betekintést az iratokba. A szintén régi motoros Lakatos Oszkár, a Lungo Drom Heves-megyei elnöke indulatait nem rejtette véka alá. Szerinte az országban nincs kétszáz roma, aki támogatná egykori főnökét. Lakatos véleménye szerint Farkas Flórián csak haszonévezője beosztottjai, a vidéki képviselők megfeszített munkájának.

„Felháborító, hogy miközben tömegek éheznek, gyerekek fagyoskodnak, közben 50 milliókért iratnak tanulmányokat és százezer forintos székekben ülnek az ORÖ vezetői!” – mondta Dancs Mihály, a Roma Polgárjogi Mozgalom képviselője, majd hozzátette: „Az sem biztos persze, hogy van-e valóságos tartalom e szolgáltatások és vásárlások mögött.” Végül bejelentette, hogy a gyanú miatt rendkívüli közgyűlést hívnak össze, vizsgáló-bizottságot állítanak fel, amelybe az ORÖ minden szervezetének képviselőit várják, emellett pedig az ügyészséghez és az Állami Számvevőszékhez fordulnak az ORÖ gazdálkodása és a szóban forgó uniós kiemelt projekt miatt.

Idén ősztől a parlamenti képviselők nem tölthetnek be pozíciót országos kisebbségi önkormányzatokban, így Farkas átadta az ORÖ vezetését Hegedűs Istvánnak. Orbán Viktor azonban miniszteri megbízottként épp azzal bízta meg Farkast, hogy az ORÖ és a kormány együttműködését felügyelje – ezzel befolyása töretlen maradt a kisebbségi testületben.  Hegedüs Istvánt nem tudtuk elérni az üggyel kapcsolatban.

Comments are closed.

Videó