W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Prikezsia

Ügyészség: Németh György nem holokauszttagadó

Az ügyészség szerint nem holokauszttagadás, ha valaki kijelenti: Magyarországon nem volt cigány holokauszt. És szerintük a vallásos zsidókat üldözték a nácik.

ferkovics08

Ferkovics József festménye

Öt civilszervezet, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda, az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány, a Romaversitas Alapítvány, a Partners Hungary és a Roma Sajtóközpont tett feljelentést Németh György közgazdász ellen, miután február elején a Közép-európai Egyetem tudományos konferenciáján kijelentette: „Magyarországon nem volt cigány holokauszt, elég sok országban volt. Voltak cigányokkal szembeni atrocitások, de nem volt.”

A Büntető törvénykönyv 333.§-a szerint, „aki nagy nyilvánosság előtt a nemzetiszocialista vagy kommunista rendszerek által elkövetett népirtás vagy más, emberiesség elleni cselekmények tényét tagadja, kétségbe vonja, jelentéktelen színben tünteti fel, vagy azokat igazolni törekszik, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.”

A Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség szerint Németh György mondata nem meríti ki a Btk. idézett tényállását, szerintük ugyanis Németh „a sérelmezett mondatot akként értette, hogy a cigány nemzetiséghez tartozókkal szemben elkövetett bűncselekmények a zsidó hitelveket vallókkal szemben elkövetett bűncselekményekkel nem azonosak, »ne próbáljuk összehasonlítani«.” [kiemelés: RSK]

Az ügyészség indoklásában sorra veszi a jogszabályban említett cselekményeket, és megállapítja, hogy Németh sem a tények tagadását, sem a kétségbe vonását, sem a jelentéktelen színben való feltüntetését nem követte el.

Udvari Márton, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda ügyvédje szerint az indoklás nem több, mint jogi csűrés-csavarás. „Arról lehet vitatkozni, hogy jó-e a jogszabály, és szükséges-e a Btk.-val büntetni a holokauszt-tagadást, álláspontom szerint a hatályos passzusokban foglaltakat Németh György elkövette.”

Korábban Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter tett hasonló kijelentést. 2014. augusztus 2-án, a roma holokauszt évfordulóján egy beszédében úgy vélekedett, Magyarországról nem történt roma deportálás, a magyar cigányokat Ausztriából vitték el.

A Németh György kijelentésével kapcsolatos eljárásban a civilek nem tudnak fellebbezni, azt a jogi szabályozás nem teszi lehetővé.

Az ügyészség teljes indoklása a NEKI honlapján olvasható.

kapcsolódó cikkünk:

Korrekt fórum holokauszttagadással

 

Comments are closed.

Videó