W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Dzsukel, Prikezsia

További két civil szakember lépett ki Balog Zoltán Antiszegregációs Kerekasztalából

A kormány civilellenes törvénytervezete volt az utolsó csepp a pohárban – Berki Judit és Szűcs Norbert is otthagyja az oktatásért felelős miniszter által még 2013-ban létrehozott szakértői csoportot, az ún. Antiszegregációs Kerekasztalt. Korábban mások mellett L. Ritók Nóra, tanár, blogger, az Igazgyöngy Alapítvány vezetője is kilépett a testületből.

Számos alkalommal éreztük úgy, hogy jelenlétünkkel legitimáljuk (a szerintünk) alapvetően hibás szakpolitikai döntéseket, de ezt megfelelő árnak gondoltuk azért, hogy időnként hozzájárulhattunk nagyobb problémák megelőzéséhez, pozitív folyamatok elindításához, hatékony érdekérvényesítő tevékenységekhez. – írják Balog Zoltán miniszternek címzett levelükben a civil oktatási szakértők.

kerekasztal3

A szakemberek szerint a magyar kormány nem tartja fontosnak a társadalmi integrációt, rendelkezéseivel, finanszírozási eljárásaival és a törvények érvényesítésének hiányával ösztönzi az iskolai elkülönítést és támogatja a szegregációt.

“Korrupt, felzárkóztatási pénzeket ellopó roma vezetők védelmével nemcsak bűnözőket támogatnak, hanem lerombolják a roma közösségek méltóságát, előítéletek áldozatává teszik tagjait, miközben a korrupciós hálózatok működtetése, felzárkóztatási pénzek lenyúlása vagy hatékonytalan felhasználása elsősorban kormányközeli, nem roma érdekkörökhöz köthető.”

 A teljes levél alább olvasható

Az Antiszegregációs Kerekasztalt 2013-ban hozta létre Balog Zoltán kormányzati és civil szereplőkkel. A testület célja az lett volna, hogy javaslatokat tegyen a szegregáció felszámolására. A kerekasztalt megalakulása óta kritikákat megfogalmazva számosan otthagyták, köztük Mohácsi Erzsébet, az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány vezetője, Heindl Péter, pedagógus, jogász, és a blogposztjairól és tanítványainak rajzairól ismert L. Ritók Nóra.

 

berkijuditBerki Judit óvónői, művelődésszervezői, szociális munkás, szociálpolitikus, rehabilitációs gazdasági menedzser szakokon diplomázott, emellett mentálhigiénés szakképzettséget is szerzett.  Pályája kezdetén művelődési házak igazgatójaként dolgozott Mátraverebélyen és Kisterenyén, ezt követően pedig egy évtizeden át tevékenykedett a gyermekvédelemben, illetve az idősgondozás területén szakmai vezetőként. 2002-től 2004-ig a Miniszterelnöki Hivatal romaügyekért felelős államtitkárságának vezetője volt. 2004 és 2006 között a salgótarjáni székhelyű Esélyegyenlőségi Koordinációs Iroda vezetőjeként, 2006 és 2008 között pedig a Bátonyterenyei Közművelődési Központ és Könyvtár igazgatójaként dolgozott. 2009-től a program 2011. évi megszüntetéséig a Magyar Tudományos Akadémia Gyermekszegénység Elleni Programjának munkatársaként tevékenykedett. Jelenleg a Bátonyterenyei Tanoda, valamint a regionális tanoda hálózat szakmai vezetője.

 

szucsnorbertSzűcs Norbert szociológia, néprajz, művelődésszervező diplomája mellett doktori fokozatot szerzett neveléstudományból. Jelenleg a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Felnőttképzési Intézetének docense. Számos kutatás résztvevője és lebonyolítója, rengeteg tanulmány és kötet szerzője. Aktív szereplője az iskolai integrációs programoknak, szakértő javaslatait a korábbi és a jelenlegi kormányok is igénybe vették. Kollégáival több mint egy évtizede szervezik a hátrányos helyzetű tanulókat támogató Hallgatói Mentorprogramot. A Motiváció Tanodák szakmai vezetője, a TanodaPlatform elnevezésű tanodahálózat egyik alapítója, vezetője.

A teljes levél:
Tisztelt Balog Zoltán Miniszter Úr!

Hiszünk a társadalmi integráció szükségességében. Tudjuk, hogy a leszakadó csoportok, szegénységben élők – cigányok és nem cigányok – fontos, értékkel bíró tagjai a társadalmunknak, akikről nem mondhat le Magyarország. Megfelelő feltételek mellett – például a jelenlegitől drámai mértékben eltérő, modern és méltányos oktatási rendszer esetén – közhelyszerű felismerés lenne mindenki számára, hogy ők nem terhet, hanem lehetőséget jelentenek az ország számára.

Büszkék vagyunk arra, hogy esélyegyenlőségi szakértőként, mentorprogramot és tanodát szervező aktivistaként, egyetemi oktatóként sokat teszünk a társadalmi integrációért.

Hiszünk a civil szerveződések szükségességében. Tudjuk, hogy a civilek társadalomszervező ereje, innovációs képessége sikeresebb és boldogabb hellyé teszi Magyarországot. Bejegyzett vagy informálisan működő, helyi vagy országos hatókörű, egyházi hátterű vagy világi, nagy költségvetésű vagy teljesen önkéntes alapon működő szervezetek egyaránt építik az országot, aktivizálják az embereket, s megoldják esetenként az állam által ellátatlan feladatokat.

Büszkék vagyunk arra, hogy civilszervezetek vezetőiként, munkatársainkkal, önkénteseinkkel együttműködve tudatosan és aktívan dolgozunk a magyar társadalom fellendítéséért. Mindehhez az elmúlt években nemcsak magyar, svájci, norvég, liechtensteini és izlandi állami, amerikai és angol alapítványi, európai uniós, multinacionális és kisvállalati forrásokat használtunk fel, hanem legnagyobb büszkeségünkként, egyéni adományokat is.

Hiszünk az Európai Unióban. Tudjuk, hogy Magyarország számára kulturálisan, gazdaságilag, politikailag egyaránt fellendülést és biztonságot hozott az Európai Unióhoz történő csatlakozás. Falak omlottak le, lehetőségek nyíltak számunkra, s egyszerűen azt éreztük: hazaértünk végre.

Büszkék vagyunk arra, hogy az Európai Unió állampolgárai vagyunk, s úgy gondoljuk, hogy az integráció elmélyítésével lehet sikeresebbé tenni a szövetséget.

A jelenlegi magyar kormány szemlátomást nem tartja fontosnak a társadalmi integrációt. Önök számos rendelkezéssel, finanszírozási eljárásokkal, illetve a hatályos szegregációellenes törvények érvényesítésének hiányával ösztönzik az elkülönítést. Hitet tesznek az iskolai szegregáció mellett. Korrupt, felzárkóztatási pénzeket ellopó roma vezetők védelmével nemcsak bűnözőket támogatnak, hanem lerombolják a roma közösségek méltóságát, előítéletek áldozatává teszik tagjait, miközben a korrupciós hálózatok működtetése, felzárkóztatási pénzek lenyúlása vagy hatékonytalan felhasználása elsősorban kormányközeli, nem roma érdekkörökhöz köthető. A szegénységben élőket sorsukat megérdemlő parazitáknak tekintik, és előítéletek céltáblájává teszik, miközben a rendszerhibák áldozatait csak a rendszerek megváltoztatásával lehet megsegíteni.

Önök ellenségnek tekintik a civilszervezetek nem szervilis részét, mivel nem tűrik a kritikát – miközben a civilek egyik fontos, alapvető feladata az ellátórendszerek monitoringja, az esetleges problémák felismerése és megoldásának elősegítése. Azonban az Önök paranoid szemlélete az ellenvélemények megfogalmazását politikai támadásnak tekinti, ami nem egy probléma jobbító szándékú megoldására irányul, hanem a magyar érdekek ellen ármánykodik. Merthogy a kormányt azonosítják Magyarországgal, a kormány döntéseinek a kritikáját pedig a hazaárulással, amit nyilván csak fizetett külföldi ügynökként érdemes végezni. Mindezt a beteg gondolatot a propaganda középpontjába helyezik, ellenségként azonosítva a civilszférát. Nemzeti Konzultációnak hazudott gyűlöletkeltő kampánnyal az ország függetlenségét veszélyeztető erőként mutatják be a külföldi adományokat is elfogadó szervezeteket. Törvénymódosítást kezdeményeznek ezen szervezetek átláthatatlan működésére hivatkozva, miközben minden épeszű ember tudja, hogy a megtámadott szervezetek többszörös kontroll alatt dolgoznak, nemcsak a projektleszámolás során és az adóhatóság felé adnak számot a forrásaik felhasználásáról, hanem a bíróság felé is – bárki számára elérhető, nyilvános – éves jelentéseket készítenek, amelyben részletesen beszámolnak támogatóikról, tevékenységeikről.

A törvénymódosítás célja tehát a szervezetek stigmatizálása, az ellenük történő hangulatkeltés és a további ellehetetlenítés előkészítése.

Az Ön kormánya az Európai Unió ellen is uszító propagandát folytat, „Brüsszel” ellen hangolva teleplakátolják az országot, teleszemetelik a postaládáinkat. Költik az adóforintjaikat és az Európai Uniótól kapott felzárkóztatási pénzeket, miközben azt a bravúrt is végrehajtják, hogy már a kérdéseikkel is hazudnak.

Évek óta részt veszünk az Ön által alapított Antiszegregációs Kerekasztal munkájában, ahol civil, egyházi és kormányzati szakemberek vitatják meg rendszeresen az aktuális esélyegyenlőségi témaköröket, s próbálnak folyamatokat generálni, eredményeket elérni az antiszegregáció területén. Számos alkalommal éreztük úgy, hogy jelenlétünkkel legitimáljuk (a szerintünk) alapvetően hibás szakpolitikai döntéseket, de ezt megfelelő árnak gondoltuk azért, hogy időnként hozzájárulhattunk nagyobb problémák megelőzéséhez, pozitív folyamatok elindításához, hatékony érdekérvényesítő tevékenységekhez. A fent leírt folyamatok ellen tiltakozva ma – az Európai Uniós csatlakozási szerződés aláírásának 14. évfordulóján – kilépünk az Antiszegregációs Kerekasztal tagjai közül.
Üdvözlettel,

Berki Judit és Szűcs Norbert
Bátonyterenye-Szeged, 2017. 04. 16.

 

Comments are closed.

Videó