W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Dzsukel

Tíz kép az elfeledett roma holokausztról

“A világ semmit sem tanult a Holokausztból” – vallja Zoni Weisz, roma Holokauszt túlélő, akinek az egész családját a nácik gyilkolták meg. A második világháború előtt és alatt Zoni családján kívül is romák százezreit ölték meg embertelen szenvedések után. A romákat különösen gyakran használták emberkísérletek alanyaként. A roma holokauszt mégis a mai napig ritka beszédtéma, nem véletlenül nevezi Weisz az “Elfeledett Holokausztnak”. Az Európai Roma Jogok Központja (ERRC) most online megemlékező kampányt indított, ami máris több mint százezer embert ért el.

babies_fb_hun

A Európai Roma Jogok Központja  Európa-szerte a romák kirekesztése és elnyomása ellen harcol nap mint nap. Azért teszünk a jog eszközeivel, hogy soha többé ne kerülhessen sor egy Holokauszthoz hasonló tragédiára – mondja Djordje Jovanovic, az ERRC kutatási igazgatója, akinek több családtagját hurcolták munkatáborokba és ölték meg.

theresia_fb_hun

Augusztus 2-át idén, több mint 70 évvel a tragédia után nyilvánította az Európai Parlament hivatalos európai emléknappá. 1945-ben ezen az éjszakán több mint háromezer embert öltek meg a nácik az auschwitz-birkenaui táborban.

office_fb_hun

Az ERRC kampányában tíz kép látható, melyek a roma holokauszt áldozatainak egyéni történeteit mesélik el, valamint kevésbé ismert történelmi tényeket mutatnak be. A fotók a United States Holocaust Memorial Museum archívumából valók.

lety_fb_hun

joseph_fb_hun

group_fb_hun

driver_fb_hun

deporting_fb_hun

children_fb_hun

aryan_fb_hun

 

kapcsolódó:

RSK könyvek2 – Roma Holocaust

 

Comments are closed.

Videó