W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Dzsukel, Prikezsia

Tiszavasvári már a kommunikációt is kiszervezte, a becsület nevét viselő szervezetnek meg nincs adószáma

A tiszavasvári polgármester már nem csak a város ügyeihez keres külső segítséget, de a kommunikációt is másra bízza. Közben kiderült, hogy olyan szervezettel kötött megállapodást, amelynek adószámát a NAV 2012-ben megszüntette.

009tiszavasvari_MG_4472_1ww

Tiszavasvári
Fotó: Németh Dániel / Magyar Narancs

Korábban ígéretet kaptunk Fülöp Erik tiszavasvári polgármestertől, hogy kifejti véleményét a városban történt pánikhangulatról és annak előzményeiről. A titkárnője hívott bennünket, átadva a polgármester üzenetét:

“A kérdésben Volner János, a jobbik parlamenti képviselője nyilatkozik, a telefonjára küldött sms-ben kell bejelentkezni, és majd visszahív.”

Próbáltuk azért felhívni, de a megadott számot – előzetes sejtésünknek megfelelően – telefonos beszélgetés céljából nem lehet elérni. Küldtünk aztán egy sms-t, az arra kapott válaszban írásos kérdéseket kért tőlünk a képviselő. Szerdára ígért választ.

Az ügy előzménye, hogy tiszavasvári jobbikos polgármestere a hírhedt érpataki polgármestert, illetve annak civil szervezetét, a Becsület Légióját kérte fel egyes önkormányzati feladatellátásokban való közreműködésre. A tegnap előterjesztett és megszavazott megállapodás többek között kitér a „békés magyar-cigány együttélés”, „a gyermekvédelmi jelzőrendszer működésének hatékonyabbá tétele”, a „rendészeti és bűnmegelőzési”, valamint „a hulladékgazdálkodással, környezetvédelemmel” összefüggő feladatokban való együttműködésre.

UPDATE1 – Volner János válasza
Szerettük volna az ügyben Fülöp Erik polgármestert is megkérdezni, ám ő titkárnője útján Volner Jánoshoz, a Jobbik alelnökéhez irányított minket, aki csak írásban feltett kérdésekre volt hajlandó válaszolni.
A párt frakcióvezető-helyettese arra kérdésre, hogy nem értékelik-e vereségként a helyzetet, hiszen egy külsős polgármester segítségét veszi igénybe a Jobbik a „cigány-magyar együttélés” kérdéskörében, az válaszolta, „nem a polgármester irányítja sem a rendőrség, sem a katasztrófavédelem, sem a Járási Hivatal, sem a Kormányhivatal tevékenységét, az egyesület elsősorban a felsorolt szerveket igyekszik az eddigieknél hatékonyabb munkára ösztönözni”.
Megkérdeztük azt is, hogy a Légió egyedül, vagy a rendőrséggel együtt fog-e járőrözni a cigány telepeken, amire Volner azt válaszolta, hogy az egyesület tagjai a megállapodásban szereplő területen, azaz a városban fognak tartózkodni és törvénysértés esetén bejelentéssel fognak élni hatóságok felé.

UPDATE2
Balogh Sándor független önkormányzati képviselő ezt meg is erősítette, elmondása szerint az érpataki polgármester szerda délután már ki is ment a Széles úti cigány telepre, ahol csak az ő közbelépésének volt köszönhető, hogy a feldühödött helyiek nem rontottak rá Orosz Mihály Zoltánra.
„Azt mondta nekem, hogy 24 órából 25-öt fog a telepen tölteni és feljelent mindenkit, akit szabálysértésen kap” – tájékoztatta az RSK-t Balogh, aki szerint felháborító, hogy Fülöp Erik polgármester nem tudja házon belül megoldani a település problémáit és egy hírhedten szélsőséges embert szabadít rá a cigányokra.
A képviselő szerint semmi keresnivalója az érpataki polgármesternek a városban, a cigány telepeken élők problémáit pedig a romáknak, az önkormányzatnak és helyi civileknek összefogásban kell megoldaniuk.

tvasvari_up_cov

Fülöp Erik polgármester a pulpituson álló Volner Jánosra figyel a 2016. február 15-i testületi ülésen
Kép: Átlátszó videó

Az Átlátszó.hu szerint Fülöp Erik eddigi polgármesteri tevékenységének legfeltűnőbb eleme, hogy a súlyos szociális problémákkal terhelt városban nem történt semmi rendkívüli az elmúlt öt évben.

Idáig. A megállapodás hírére ugyanis kedden reggel pánik tört ki az egyik cigánytelepen. Az emberek attól tartva, hogy gyerekeiket elszakítja tőlük a gyámhivatal, tömegesen vették ki a gyerekeiket az óvodából, iskolából, eközben több százan a polgármesteri hivatal elé mentek demonstrálni.

Az Átlátszó derítette ki, hogy az egyébként Orosz Mihály Zoltán lakhelyére bejegyzett Becsület Légiója Egyesület adószámát 2012-ben felfüggesztette, majd törölte az adóhatóság. A lap szerint a 2012-es és 2013-as beszámolója alapján sem bevétele, sem kiadása nem volt a szervezetnek, ennek ellenére a cégadminisztrációs kötelezettségeiknek jelentős késéssel tettek eleget.

Fentiek alapján a cégnek sem bevétele sem kiadása nem keletkezhet, kérdés, hogy akkor miként fogja ellátni  a megállapodásban foglalt feladatait.

Orosz Mihály Zoltán közismert személy, fura öltözeteivel, pereivel folyamatos szereplője a médiának. Jelenleg közokirat-hamisításért folyik ellene eljárás, amiért évekig doktori címet használt a nevében, amire azonban nem volt jogosult.

Az Orosz Mihály Zoltán által létrehozott szervezetek közül a Becsület Légiója csak az egyik – számolt be róla az Index még két éve. Több más egyesületéhez hasonlóan, ez is ugyanazzal az ún. vallási céllal jött létre:

„a lelki üdvösség elérésének segítése lelki-spirituális tevékenység végzésével, az élet életfölötti értelme megtalálásának segítése, továbbá egyéb, az alapszabály 2–3. §-aiban foglaltak szerint.”

Az Átlátszó videója a 2016. február 15-i testületi ülésről, ahol elfogadták a polgármester előterjesztését az érpataki szervezettel való együttműködésről:

Szélsőjobbos fordulat Tiszavasváriban Orosz Mihály Zoltánnal from atlatszo.hu on Vimeo.

 

Comments are closed.

Videó