W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Csorel

TGM: Komolyra fordulnak a dolgok [HVG]

A roma jogvédő és aktivista NGO-k pusztulása az egyik legrosszabb hír a rengeteg rossz hír között, amelyet naponta olvasok – írja Tamás Gáspár Miklós a hvg online-on.

Teremtes (o.v.60x70)_Balazs_Janos_small

tgm_smallMegszűnnek a legfontosabb roma jogvédő NGO-k.

Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek (CFCF) irodája bezárt.

A Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) már csak a kifutó ügyeket viszi, munkatársainak fölmondott; megszűnik.

A Roma Sajtóközpont (RSK) határozatlan időre fölfüggesztette tevékenységét.

A Romaversitas az idei tanévre nem tudott programot meghirdetni, jövőre valószínűleg teljesen leáll.

Akik régi csodálóik voltunk, jól tudjuk, újabb érdeklődők pedig kis erőfeszítéssel meggyőződhetnek róla: ezek nagyszerű szervezetek, intézmények voltak. Sokat tettek a cigányságért – bár a problémák gigantikus volta miatt ez a sok is kevés –, és sokat tettek azért, hogy Magyarország elviselhetőbb hely legyen.

A magyarországi cigányság borzasztó helyzetén nem sokat lendített az olykor tétován föl-fölpislákoló kormányzati jóindulat, a társadalom egy részének együttérzése, a sajtó és az értelmiség nem jelentéktelen kisebbségének rokonszenve.

Ezt a helyzetet nem a kétségtelenül létező (és egyre erősödő) rasszizmus hozta létre, hanem a rendszerváltással bekövetkező válság: az átabotában, ész nélkül privatizált ipar összeomlása, tehát a szakképzetlen meg betanított munkások, segédmunkások százezrei szélnek eresztése, majd a népjóléti rendszerek (szociális segélyezés, nyugdíj, családtámogatás, egészségügy, közoktatás, fölnőttoktatás, átképzés, szakoktatás, szociálisbérlakás-építés, lakhatási és családtámogatás) válsága, különösen ott, ahol a legszegényebbek érintettek. Mindevvel jár a műszaki fejlődés következménye: az automatizálás, a digitalizálás, a robotizálás, az agrárgazdaság rohamos átalakulása és a többi munkáskezek millióit teszi világszerte közgazdaságilag fölöslegessé.

A monokultúrás nagybirtokra alapozott, gépesített magyarországi mezőgazdaság (amelyet pár szakember képes működtetni) ökonómiai sivataggá tette a falut. Ebbe a faluba szorultak vissza a romba dőlt nagyipar rozsdatemetőiből kiűzött romák. No meg a lakóikat amúgy is eltartani képtelen iparvárosok kültelkére. Az ingázó vagy munkásszállásokon, szörnyű albérletekben, nyomortelepeken meghúzódó cigány segédmunkások élete a rendszerváltás előtt se volt valami fényes.

A szétvert közösségek hagyományos rendje is fölbomlott persze. A teljesen reménytelen pozícióba került, elhanyagolt, magára hagyott, képzetlen cigány férfilakosság nagyjából ugyanazokat a társadalmi patológiákat mutatja, mint amelyeket már régóta megfigyeltek az amerikai fekete vagy a franciaországi arab vagy az észak-angliai pakisztáni gettókban.

Mellesleg: az iszlám fundamentalizmus ezeken a helyeken válasz ezekre a patológiákra: a mecset ideiglenes gyógyír az alkoholra, a prostitúcióra, a „megélhetési bűnözésre”, a kábítószerre. A szigorú vallás tartást és közösségi érzést nyújt, büszkeséget, az autonóm cselekvés látszatát. Az erkölcsi hanyatlás, a széthullás hatékony ellenszerének tetszik. Hogy milyen áron, azt láthatjuk. Az őskeresztyén közösségek is a megalázott periférián alakultak ki kétezer esztendővel ezelőtt, vándorló, kirekesztett csoportok között. A romáknak még ezek a vigaszok se jutnak ki – bár a szalafisták már térítenek a szerbiai, koszovói, montenegrói és macedóniai romák között. (Egyelőre csekély sikerrel.)

Ezeket a patológiákat (amelyek nem faji vagy kulturális, hanem gazdasági és szociális eredetűek) a többségi társadalom pillanatnyilag diadalmaskodó hangadói a romák erkölcsi hibájának vagy kulturális sajátosságának tudják be. Beilleszkedést, alkalmazkodást – azaz beletörődést és konformizmust – követelnek a cigányoktól, miközben az ehhez az amúgy is problematikus „integrációs kiúthoz” szükséges eszközöket a legkönyörtelenebbül megtagadják tőlük. TGM teljes cikke itt olvasható.

Forrás: HVG online

(címlap kép: Balázs János: Teremtés)

 

Comments are closed.

Videó