W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Dzsukel

Távolmaradtak a romák a menekültellenes népszavazástól

Bár a népszavazást megelőző hetekben a romákat is megpróbálta aktivizálni a kormányzati kommunikációs gépezet, a romák által nagy számban lakott települések és településrészek túlnyomórészt távolmaradtak az szavazóurnáktól.

tudta_rom

A Roma Sajtóközpont harminc olyan szavazókört vizsgált meg, amelyekhez többségében romák lakta településrészek tartoznak. A vizsgáltak közül mindössze öt településen, illetve településrészen haladta meg a 40%-ot a cigányok részvétele. A többi helyen mind a népszavazás országos átlagától (43,73%), mind a 2014-es országgyűlési választási aktivitástól messze elmaradt a részvétel a romák körében.

A mintegy kétezer lakosú nyíregyházi Huszártelepen például a 17%-ot sem érte el a részvétel, ami a szintén átlag alatti 41%-os városi arányhoz képest is rendkívül alacsony. Igaz, a városrész eleve nem tartozik a politikailag aktív területek közé, három éve is csak minden negyedik felnőtt ment el szavazni.

Több olyan település is akadt azonban, például a szolnok megyei Tiszabura, ahol bár az országgyűlési választásokon kiemelkedő részvételi arány mellett tarolt a Fidesz, a migránsok ellen nem sikerült eléggé feltüzelni a cigányokat és a három évvel ezelőtti hetven százalék feletti részvétel felét sem sikerült összehozni a párt aktivistáinak.

A vizsgált települések közül egyedül a pár faluval odébb található Tiszabőn haladta meg a romák választási kedve az országos átlagot, igaz, ott nagyon. A szinte száz százalékban roma lakosságú település háromnegyede adta le voksát – mind egy szálig a kormány szándékának megfelelően. Az ország egyik legszegényebb településén a legutóbbi parlamenti választáson is hasonló arányú volt a szavazási “kedv”, akkor is elsöprő fölényben nyert a Fidesz.

A romák alacsonyabb aktivitásában szerepet játszhatott az is, hogy több olyan településen is homok került a gépezetbe, ahonnan a korábbi választásokon szervezetten szállították szavazni a cigányokat. A szolnoki Motor úti telepen például három éve az RSK szeme láttára hordták voksolni a Fidesz szövetséges Lungo Drom emberei a romákat, a mostani 31%-os részvételi arány azonban azt sugallja, hogy múlt vasárnap nem sikerült bevetni a kiszolgáltatott emberek szavazatát ígéretekkel, adományokkal, vagy akár készpénzzel megvásároló technikát.

Az alacsony részvétel utalhat akár arra is, hogy a társadalom összességéhez képest a romák kevésbé voltak nyitottak a más népcsoportok elleni gyűlöletkampányra, ennek viszont némileg ellentmond, hogy akik elmentek, szinte kivétel nélkül a bevándorlás ellen foglaltak állást.

Kadét Ernő

kapcsolódó:

Népsavazás

 

Comments are closed.

Videó