W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Csorel, Főkategória, Sukár

Színházi Világnap – Alina Serban üzenete

Köszönöm, hogy ma, március 27-én a gondolataim találkozhatnak Veletek! Március 27. az nap, amikor kifejezhetjük a színház fontosságát. Egyben az a nap, amikor megszületett az asszony, aki életet adott nekem. Anyám, Niculina, roma asszony, aki takarítóként dolgozik Bukarestben.

alina

Március 27-e a színházak nemzetközi világnapja. A Független Színház kérésére Alina Serban, román állampolgárságú, Nagy-Britanniában élő színházi alkotót kérte föl üzenet megírására, melyben üdvözli az alkotókat és a nézőket.
Alina 2009-ben végzett a bukaresti Színház-, és Művészeti Egyetemen. A hazai közönség 2010-ben, a Kortárs Drámafesztivál keretein belül a MU Színházban láthatta “Felelősségem tudatában kijelentem” c. előadásban nyújtott nagy sikerű alakítását. 2011-től posztgraduális képzésen vesz részt londoni Királyi Színiakadémián, ahova előtte nem vettek föl roma származású alkotót.

A színház találkozás! 

Köszönöm, hogy ma, március 27-én a gondolataim találkozhatnak Veletek! Március 27. az nap, amikor kifejezhetjük a színház fontosságát. Egyben az a nap, amikor megszületett az asszony, aki életet adott nekem. Anyám, Niculina, roma asszony, aki takarítóként dolgozik Bukarestben. Alacsony, erős asszony, aki sokat küzdött élete során. Egy a sok ezer asszony közül, akikről a színháznak szólnia kellene.

Ma emlékeznünk kell sok-sok el nem mondott történet fontosságáról, és annak szükségéről – engedjétek meg, hogy megismételjem: a szükségéről, hogy ezeket a történeteket végre elmeséljük. Bárcsak a szavaimnak karjai nőhetnének, hogy megérinthesselek és átölelhesselek Titeket, színész társaim és minden színházcsináló! Szükség van ránk, és amiért dolgoztok, az nagyon fontos.

A szemünket és a szívünket mindig nyitva kell tartanunk mindarra, ami körülöttünk történik. Amikor a hatalom késlekedik abban, hogy az igazságnak teret nyisson, amikor a gyűlöletet és a mások iránti erőszakot tüzeli, akkor csak rajtunk múlik, hogy kimondjuk: nem veszünk részt ebben. A cikk itt folytatódik.

Forrás: Független Színház

1957. március 27-én volt a Párizsban működő Nemzetek Színházának évadnyitója. 1961-ben a Nemzetközi Színházi Intézet bécsi közgyűlése által elfogadott határozat alapján e napon van a SZÍNHÁZI VILÁGNAP. A Nemzetközi Színházi Intézet 1975. évi kongresszusa úgy határozott, hogy 1978-tól a világ valamennyi országában üzenettel köszöntsék e napot. A színházi világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a színházművészet – és tágabb értelemben a kultúra – fontosságára, tisztelegjen a színészek, a színházi dolgozók előtt, kérje a közönség szeretetét és támogatását. Ezen a napon köszöntik a színészeket. (via Neumann Ház)

Hozzászólás

Videó