W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Csorel, Prikezsia

Szélsőjobboldali államrend Tiszavasváriban [Átlátszó]

Míg Pesten a Jobbik az öltönyös-vizslakölykös profilját mutogatja, Tiszavasváriban működésben láthatjuk a jobbikos államot: egy szélsőjobboldali aktivista intézkedő rendőrökkel együtt faggatja és oktatja az intézkedés alá vont állampolgárt.

tvasvari_marc_cov

Egy hónapja adtuk hírül, hogy az érpataki polgármestert, Orosz Mihály Zoltánt hívta segítségül Tiszavasvári első embere, a jobbikos Fülöp Erik. A szabolcsi város együttműködési megállapodást kötött az érpataki polgármester civil szervezetével, a Becsület Légiójával. A megállapodás alapján a szervezet lényegében rendfenntartói feladatokat is kap – írtuk. Az Átlátszó csapata most arról ír, mi történt egy hónap alatt:

Az Érpataki “civilek” néha éjjel is jönnek, a helyiek szerint kifejezetten félelemkeltő a megjelenésük. Legutóbb múlt pénteken jelent meg a telepen Zagyva György Gyula, egykori jobbikos országgyűlési képviselő többedmagával, a házakba bevilágítottak, a helyiek szerint fenyegetően léptek föl, bekiabáltak és bekopogtak az ablakon. A telepiek végül kihívták a rendőröket, de azok nem Zagyváékat igazoltatták, hanem a romákat zavarták be a házaikba.

Február közepén jelent meg Tiszavasváriban két közismert szélsőjobboldali aktivista: Zagyva Gyula és Orosz Mihály Zoltán. A jobbikos polgármester, Fülöp Erik hívta a városba rendet tenni a két közismert bajkeverőt. Zagyva 2014-ig a Jobbik parlamenti frakcióját erősítette, Orosz pedig 2013-ban az Érpataki Modell Országos Hálózata nevű szervezet elnökeként együttműködési megállapodást írt alá Vona Gábor Jobbik-elnökkel – nehéz lenne azt mondani, hogy mindaz, ami Tiszavasváriban történik, ne lenne nettó jobbikos ügy.

Fülöp polgármesternek „Cselekvési terve”-e volt a társadalmi problémák orvoslására, ennek megvalósítására hívta Zagyvát és Oroszt, a két „társadalmi integrációs szakértőt” a városba. A megállapodást a várossal valamiért mégis a Becsület Légiója Egyesület nevében írták alá. Az egyesület státusza amúgy nem teljesen világos, az adószámát például törölték.

(Orosz körül a sok szörnyűség mellett mindig akadnak vicces mozzanatok: a bírósági nyilvántartás szerint a Légió legfőbb célja „A lelki üdvösség elérésének segítése lelki-spirituális tevékenység végzésével, az élet életfölötti értelme megtalálásának segítése.”) A várossal kötött megállapodás szerint mindenesetre megkezdődtek a „járőrözések” – igaz, már a megállapodás megkötése előtt három hónappal.

Zagyváék elmondása szerint ekkor még csak felmérték a terepet és „intézkedési tervet dolgoztak ki”.  Orosz arra kérdésre, hogy a Becsület Légiójának miért nincs adószáma, nem adott választ; viszont többször hangsúlyozta, hogy ami történik, az tulajdonképp az Érpataki Modell megvalósítása. Becker András teljes cikke itt olvasható.

Forrás: Átlátszó

kapcsolódó:

Külső segítséget vesz igénybe a cigányok megrendszabályozására a Jobbikos polgármester

Pánik Tiszavasváriban

Tiszavasvári már a kommunikációt is kiszervezte, a becsület nevét viselő szervezetnek meg nincs adószáma

 

Comments are closed.

Videó