W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Dzsukel, Prikezsia

Száműzött utcák: Így tesz földönfutóvá a stadionépítés

A miskolci számozott utcák lakóinak kálváriája akkor kezdődött, amikor a város elhatározta, hogy a diósgyőri stadionberuházásra hivatkozva felszámolja a nyomortelepeket. Azok, akiknek határozatlan idejű lakásbérleti szerződésük van, számolhatnak valamiféle kompenzációval. A többiek potenciális hajléktalanok. A Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) kérelmére az Egyenlő Bánásmód Hatóság eljárást indított a hajléktalanná válással fenyegetett bérlők érdekében.

A számozott utcákban él családjával Galamb Ferencné, Szilvia, akinek az itteni bérlők túlnyomó többségéhez hasonlóan nincs tartozása, sőt a hosszú évek alatt felújította a lakást, még a gázt is bevezette. A város határozott idejűre változtatta határozatlan idejű szerződését, amely tavaly augusztusban lejárt. Kérelmeire választ nem kapott, hiába ment be többször is személyesen a városi hivatalokba.

A város alkalmazásában álló asszony a kilakoltatási moratórium végén családjával együtt hajléktalanná válhat. És nagy valószínűséggel ez a sors vár a 900 lakó körülbelül felére is.

Konfliktuskezelés

Tavalyi látogatásunkkor az itt élők – akiknek 85 százaléka tősgyökeres miskolci – még reménykedtek, hogy ez az egész valami rossz álom. Túlnyomó többségük ugyanis évtizedek óta elmaradás nélkül fizette a bérlakások rezsijét, ráadásul felújították, komfortosították is a tulajdonával mit sem törődő önkormányzat házait.

Az is növelte bizakodásukat, hogy a Máltai Szeretetszolgálat közvetítőként érkezett a településre, és azt ígérte az itt élőknek, megnyugtatóan rendezik majd a sorsukat. Egy számozott utcai házba költöztek be, hogy helyben tudjanak intézkedni. A ház azóta üresen áll, a Szeretetszolgálat embereit pedig fél éve, első megjelenésük óta nem látta senki,

A teljes cikk A HVG online-on olvasható

Sárközi Gábor/RSK

Comments are closed.

Videó