W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Csorel

Számít-e a feketék élete [Index]

Hanauer nem az igazságosság miatt javasolja a szegényebb rétegek megsegítését, hanem a hasznosság elvét követve, azaz, mert ebben látja a társadalmi rend fenntartásának egyetlen lehetőségét, illetve a 2008-as válság után megtorpant gazdaság felpörgetését.

civilrightmovement_BillHudson

A Parker High School tanulójára Walter Gadsdenra eresztik a kutyákat a rendőrök Birminghamben, 1963 május 3-án
Fotó: Bill Hudson
Forrás: flavorwire.com

Sokkoló képek töltötték be a múlt héten az amerikai kábelcsatornák képernyőit. Rendőrtisztek egy Freddie Gray nevű fekete fiatalembert vonszolnak Baltimore utcáin egy rendőri furgon felé. Gray láthatóan rossz bőrben van, éktelenül kiabál, fájdalmai vannak. A rendőrök rövid dulakodás után betuszkolják a furgonba. A később felvett jegyzőkönyv szerint Freddie Gray több súlyos sérülést is szenvedett, amelyek közül az egyik – nyaktörés – halálos kimenetellel járt.

Gray halálának hírére lángba borult Baltimore, tüntetők üzleteket törtek-zúztak, autókat borítottak fel, petárdákat szórtak a rendfenntartásra kirendelt rendőrökre. A demonstrációk az USA több más nagyvárosára is átterjedtek. Washingtontól New Yorkon át, Philadelphiától Los Angelesig milliók vonultak fel és lobogtatták a Black Lives Matter (A feketék élete is számít) feliratú transzparenseiket. Freddie Gray esete ugyanis nem egyedi. […]

A rendőrök előítélettel kezelik a feketéket, brutálisan bánnak velük, ami gyakran értelmetlen halálesetekhez vezet – hangzik az egyik oldal érve. A feketék között magas a bűnözés, gyakran nem tudni, hogy van-e náluk illegális fegyver, a rendőrök életüket teszik kockára és századmásodpercek alatt meghozandó döntéseknél, stresszhelyzetben nincs idő a tárgyilagos mérlegelésre – védekezik a másik oldal.

A Black Lives Matter mozgalom azonban sokkal többről szól, mint arról, hogy a rendőrség előítélettel kezeli-e a feketéket. Épp Freddie Gray esete bizonyítja ezt, ahol a hat elkövető rendőr közül három fekete, a város polgármestere, a rendőrség nagy része és a vádat képviselő baltimore-i főügyész is fekete. A mélyebb okok abban keresendőek, hogy a fekete kisebbség jelentős része évtizedek óta, de különösen a 2008-as súlyos gazdasági válság óta egyre jobban leszakad Amerika középosztályától. A szegénységgel és gyakran teljes kilátástalansággal küszködő közösségekben alacsonyabb az iskolázottság, magasabb a munkanélküliság, emiatt (is) elterjedtebb a bűnözés, ami a többség általi kirekesztéshez, előítéletekhez és még nagyobb elszigeteltséghez vezet. Az ördögi kör bezárul. Felcsuti Balázs teljes cikke itt olvasható.

Forrás: Index

Comments are closed.

Videó