W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Dik!, Dzsukel

Szabálysértési bírságolás: értelmetlen, megtorló és pazarló

Videókkal kezdett kampányolni a szabálysértések hazai szabályozásának aránytalan és abszurd elemei, és a szabályok gyakran diszkriminatív alkalmazása ellen több civil szervezet. Szerintük a szabálysértési gyakorlat nem hatékony, értelmetlen, megtorló és pazarló.

  • Szemetelésért, prizma nélküli biciklizésért, átkelésért tiltott helyen akár 150 ezres büntetés jár.
  • Olyan veszélytelen magatartásokat büntetnek, mint a falatozás a parkolóban, vagy a gyógynövény-gyűjtögetés.
  • Sokszor élethelyzeteket büntetnek, amin az érintettek ha akarnak, se tudnak változtatni: például az otthontalanságot.
  • Ha nincs pénz a büntetésre, le kell ülni.
  • Minden egyes nap átlagosan 300 ember tölt elzárással valamilyen pénzbüntetést.
  • A rendszer működtetése rengeteg pénzébe kerül az adófizetőknek, és gyakoriak a hatósági visszaélések.

A szabálysértési rendszer ezer sebből vérzik: nagyon sokszor azzal szembesülünk, hogy a jogszabály és annak alkalmazása nem az emberek érdekeit szolgálják.

A szabálysértési törvény több olyan magatartást tilt és büntet szigorúan, amelyek nem jelentenek veszélyt a társadalomra, de kifejezetten alkalmasak a polgárok vegzálására. Előfordulhat, hogy parkolóban evésért vagy gyógynövények gyűjtéséért emberek börtönbe kerülnek. Számos tényállás szerepel a törvényben, amely egy élethelyzetet büntet, amin az emberek egyszerűen nem tudnak változtatni, pl. az otthontalanság.

A szabálysértési eljárások esetenként tisztességtelenek, a büntetések gyakran eltúlzottak, a bírságolási gyakorlat sokszor visszaélésszerű, a rendszer működtetése pedig rengeteg pénzébe kerül az adófizetőknek.

A szabálysértési rendszer nem hatékony, értelmetlen, megtorló jellegű és pazarló.

Pedig lehetne ezt jól is csinálni!

A Magyar Helsinki Bizottság, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda, a Roma Sajtóközpont, a Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesülete, a Társaság a Szabadságjogokért és az Utcajogász összefogott a szabálysértési szabályozás és a gyakorlat megváltoztatásáért. Céljuk, hogy a hatóságok és a kormányzat meghallja végre a problémákat és tegyenek egy méltányos, hatékony, igazságos és olcsóbb szabálysértési rendszer kialakításért.

szabalysertes_szervezeti_logok1920_1080

kapcsolódó:

Elhagyott zsebkendőért 150 ezer

Létük eleve rendbontás

Comments are closed.

Videó