W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Dik!, Prikezsia

Szabad a vallásgyakorlás, szabad a szegregáció

Az első és másodfokú bíróság döntéseit felülbírálva ma a Kúria elutasította a CFCF Alapítvány keresetét a nyíregyházi görögkatolikus általános iskola fenntartója ellen. A korábbi jogerős ítélet megállapította a szegregáció tényét, ám az elkülönítés a gyerekek vallásgyakorlásának szabadsága miatt indokolt a Kúria döntése szerint.

nefelj

Daróczi Gábor a felperes CFCF Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta: az alapítvány jelenteni fogja Európai Bizottságnak (EB) az esetet, azt remélve, hogy az EB Csehországhoz hasonlóan Magyarország ellen is kötelezettségszegési eljárást indít majd az iskolai szegregáció fenntartása miatt. Emellett az ENSZ faji megkülönböztetés elleni bizottságát is megkeresi az alapítvány a napokban.

Daróczi szerint a Kúria döntése nagyban segíti a kormány azon törekvését, hogy az egyházakkal szorosan összefonódva legalizálja és generálja az iskolai szegregációt. Az igazgató emlékeztetett, hogy Balog Zoltán miniszter a kedvező döntés érdekében folyamatosan nyomás alatt tartotta a bíróságokat, aminek most meg is lett az eredménye.

„A döntés csak meghozta a harci kedvünket!” – utalt vissza Balog Zoltán korábbi kijelentésére Daróczi, aki további iskolai szegregációs perek indítását helyzete kilátásba. Az alapítvány ugyanakkor Nyíregyházán és más településeken azoknak a szülőknek is segítséget kíván nyújtani, akik gyerekét nem akarják felvenni a körzetes iskolákba.

A nyíregyházi Huszár telepen bezárt majd néhány éve a Görögkatolikus Egyház által újraindított, elsősorban cigány tanulókat tömörítő iskolába beíratott tizenöt első osztályos gyerek közül egyébként mindössze két gyerek szülei jelezték, hogy görögkatolikus vallásúak.  Két gyerek szabad vallásgyakorlása miatt legális tehát a szegregáció Nyíregyházán, ahol egyébként a belvárosban is van egy görögkatolikus iskola.

kapcsolódó cikkek:

Nemzetiségi iskolává alakul a szegregált egyházi iskola?

Az egyház sem különítheti el a gyerekeket

KLIK: Iskolai elkülönítés megszüntetésére nem kötelezhető

Iskolai elkülönítés – a nagy leleplezés és cáfolata

Comments are closed.

Videó