W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Csorel, Prikezsia

Statisztikákkal védekezik a rendőrség: nem utaznak a romákra [Index]

Jogszabályokkal és statisztikákkal válaszolt a rendőrség azokra a vádakra, amelyek szerint egyes településeken a rendőrök direkt a romákra utaznak, és csip-csup ügyekért büntetik őket.

Papp Károly, országos rendőrfőkapitány a Roma Sajtóközpontnak írt válaszlevelében ezt írja:

Azon feltételezést, miszerint a rendőri jelenlét adott területre koncentrálása mögött etnikai profilalkotás húzódna meg, kategorikusan visszautasítom.

Papp altábornagy azt írja: a rendőrség vezetőjeként személyesen is kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a rendőrség szakszerűen és jogszerűen végezze munkáját. Ebbe beleérti a faji vagy etnikai különbségtételen alapuló hátrányos megkülönböztetés tilalmát is.

batbirsag

A levél szerint a rendőri jelenlétet minden esetben az adott terület bűnügyi és közbiztonsági helyzete határozza meg. A rendőröket oda vezénylik, ahol ezt az egzakt bűnügyi statisztikák, valamint a lakosságtól, önkormányzatoktól, más hatóságoktól érkezett bejelentések indokolják.

A rendőrség folyamatosan nyomon követi és kivizsgálja a rendőri intézkedésekre érkező panaszokat is, áll a levélben. Papp Károly szerint a panaszok és beadványok tartalma sem támasztja alá azt a feltételezést, hogy a rendőrség gyakorlatában jelen van az etnikai profilalkotás.

Számos szabálysértési bírság kiszabásánál a rendőrnek eleve nincs mérlegelési lehetősége, így ezekért a rendőrök nem vádolhatók etnikai alapú megkülönböztetéssel, szögezi le az altábornagy. Azoknál a szabálysértéseknél pedig, ahol a bírság összege mérlegelhető, a statisztikák szerint az átlag messze elmarad a büntetési tételkeret középmértéktől.

[…]

Papp a fentiek alapján nem látja indokoltnak, hogy közös munkacsoportot hozzanak létre a Roma Sajtóközponttal a rendőrség helyszíni bírságolási gyakorlatának fejlesztésére, de udvariasan ezután is számít a civilek észrevételeire.

Tovább a teljes cikkre.

Forrás: Index

 

Comments are closed.

Videó