W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Dik!, Dzsukel

[Spiró György] Változatok

Abszurd rendőrségi bírságolások áldozatai a legkiszolgáltatottabb emberek, közöttük is elsősorban a vidéken élő romák. A Roma Sajtóközpont kezdeményezésére kortárs írók és neves színészek hívják fel erre a figyelmet.

Az eset: 2015. április 14-én a délelőtti órákban az út egyik oldaláról az út másik oldalára szeretett volna átjutni. Ahogy lelépett az útra, az egyik rendőr azonnal megállította, és megbüntette azzal az indokkal, hogy nem egyenesen, hanem sréhen ment át az úton. A bírság összege: 25.000 FT.

Örkény István azt mondaná, hogy ehhez nem kell hozzátenni semmit, úgy tökéletes, ahogy van. Én sem teszek hozzá semmit, csak variálom.

srehen_ment_at

Egy. A cigány a délelőtti órákban az út egyik oldaláról a másikra szeretett volna átmenni. Ehhez lelépett a járdáról. A rendőr megállította és megbüntette 25.000 forintra azzal, hogy az úttest nem gyaloglásra való. A cigány azt mondta, hogy át akart menni az úton. A rendőr újabb 25.000 forintra büntette, mert nem volt meg az ehhez szükséges menetlevele.

Kettő. A cigány a délelőtti órákban az út egyik oldaláról a másikra szeretett volna átmenni. Ehhez lelépett a járdáról. A rendőr megállította és megbüntette 25.000 forintra, mert nem volt kivilágítva, és nem volt rajta csengő.

Három. A cigány a délelőtti órákban az út egyik oldaláról a másikra szeretett volna átmenni. Ehhez lelépett a járdáról. A rendőr megállította és megbüntette 25.000 forintra, mert közveszélyesen munkát került, különben hogyan került volna délelőtt az úttestre. A cigány azzal védekezett, hogy a közveszélyes munkakerülés rég kikerült a bétékából. A rendőr újabb 25.000 forintra büntette, mert államellenesen izgatott. A cigány azt mondta, hogy ilyen tényállás sincs már. A rendőr erre lelőtte, és a bíróság előtt azzal védekezett, hogy Amerikában ennél kevesebbért is lőnek. A bíróság a rendőrt felmentette, és az áldozat jelenlévő családtagjai ellen, akik a felmentés miatt a helyszínen tiltakoztak, nemzeti többség elleni uszítás miatt vádat emelt.

Négy. A cigány a délelőtti órákban az út egyik oldaláról a másikra szeretett volna átmenni. Ehhez lelépett a járdáról. A rendőr megállította és megbüntette 25.000 forintra, amit a cigány sem a helyszínen, sem később nem fizetett be, viszont az ítélet kézbesítése után ügyvédhez fordult, aki fellebbezett. Az ügyvédet beidézték, és mielőtt bármilyen kérdésre válaszolhatott volna, a bíró az igazságszolgáltatás tekintélyének megsértése miatt 25.000 Ft. bírság megfizetésére ítélte. Az ügyvéd ismét fellebbezett, másodfokon 50.000 Ft-ra ítélték, mert nyögve állt fel, amit az újabb bíró újabb sértésként értelmezett. Az orvosi igazolást, miszerint lumbágóban szenved, nem fogadták el. Az ügyvéd a büntetést nem fizette ki, jelenleg fogdában ül. A cigányt, akit közben a járdán elütött egy ittas vezető, kettős lábtöréssel kórházban ápolták, ahonnét ismeretlen helyre távozott.

Öt. A bíróság 25.000 forint bírság megfizetésére kötelezett, mert roma származású helyett cigányt írtam.

Spiró György

 

Comments are closed.

Videó