W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Csorel, Prikezsia

Sikeres programot visznek, mégis szívózik velük a fideszes hivatal [Magyar Narancs]

Elveheti a bátonyterenyei önkormányzat a helyi roma civil szervezettől azt az épületet, ahol nyolc éve tanodát működtetnek. Pedig a csapat több eredményt tud felmutatni.

batonyterenye_tanoda

“2000 óta működtetünk Bátonyterenyén tanodát, ebben az épületben 2008 óta vagyunk, amikor is öt évre kötöttünk szerződést az akkori városvezetéssel, hogy roma közösségi házat és tanodát működtethessünk. A szerződés szerint a 300 négyzetméteres épületért bérleti díjat nem kell fizetnünk, csak a rezsiköltséget, és amit az állagmegóvásra kell fordítanunk” – meséli lapunknak Szomora Szilárd, a Nógrád Megyei Cigány Kisebbségi Képviselők és Szószólók Szövetségének elnöke.

batonyterenye_tanoda02Bátonyterenye a nagyobb nógrádi városok közé tartozik, a 21-es út és a 23-as találkozásánál. Az említett romákat képviselő szervezet a környékbeli településeken egy komplett tanodahálózatot alakított ki, bátonyterenyei központjukban jelenleg főleg kompetenciafejlesztést végeznek, körülbelül harminc hátrányos helyzetű roma és nem roma gyerekkel. „Ha megszűnik a tanoda, ez a harminc gyerek kint lesz az utcán. Máshová nem tudnak eljárni” – mondja. Szomoráék egyrészt az iskolai előmenetelükben támogatják a gyerekeket, másrészt szociális kompetenciafejlesztés folyik náluk, mely nyomon követhető az odajárók viselkedésében, és melyet a jelenlegi közoktatási rendszer nem tud kezelni. „Ha tudná, akkor nem jönne be hozzánk senki, akkor nem lenne szükség sem a mi tanodánkra, sem a máséra.”

Szerződésüket ugyan 2013-ban megújította a mostani fideszes városvezetés, de csak 2016. augusztus 31-ig. Egy előterjesztésből egyértelműen az látszódik, hogy az önkormányzat nem kívánja meghosszabbítani velük a szerződést és nem szándékoznak nekik eladni az épületet. Az iromány alapján két alternatíva szerepel a tanodaépület hasznosítására: vagy a közmunkaprogramhoz kapcsolódó irodát csinálnának belőle, vagy irattárat a megnövekedett kormányhivatali teendők miatt.

A tanoda már így is csak alapfunkciókat lát el a régebbi időszakhoz képest, amikor még 19-20 pedagógus dolgozott itt, és minden tantárgyból tudtak korrepetálást biztosítani. 2013 nyarán viszont a szervezet mindegyik beadott pályázata várólistára került, így nem tudták előkeríteni a pénzt a pedagógusok bérére. Jelenleg a tavaly december végén beadott pályázatuk eredményét várják, de nem túl bizakodóak: a 170 helyre nagyjából 1200-an pályáztak. Így most csak néhányan vannak tanodánként, akik jelenleg is közmunkásként dolgoznak, mert így tudják kifizetni a bérüket, és az önkéntesek, akik a szervezet által működtetett három tanoda mindegyikében (Bátonyterenye, Mátraverebély, Lucfalva) jelen vannak. Nekik köszönhetően folyik művészeti nevelés, gitároktatás, filmes-fotós foglalkozás és logikai fejlesztés. Szomora szerint ez nagyon sok gyereknek esélyt ad, ha ők elmennek innen, ezt az esélyt veszik el a fiataloktól. A teljes cikk itt olvasható.

Forrás: Magyar Narancs

2012.06.15-én Kállai Ernő, a nemzetiségi jogokért felelős ombudsman-helyettes javaslatára Berki Judit és az általa vezetett, 2000-ben alapított Bátonyterenyei Tanoda kapta a Justitia Regnorum Fundamentum-díjat. Szabó Máté alapjogi biztos köszöntőjében emlékeztetett, az ombudsmanok által 2007-ben alapított díjat az emberi és állampolgári jogok védelme területén kifejtett kiemelkedő helytállás, szakmai tevékenység elismeréseként ítélik oda.

 

Comments are closed.

Videó