W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Dzsukel

Senkit nem érdekel, mert menniük kell [Észak.hu]

Jogvédő képzést indított romáknak a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI), elsőként Borsod megyében próbálják ki a programot. Dr. Muhi Erikát, az iroda igazgatóját az Észak.hu az új kezdeményezés mellett a miskolci romák helyzetéről, a számozott utcák problémáiról is kérdezte.

muhi-erikaetnikai-hivatali-kisebbsegi-jo4_+

Kép: Észak.hu

Mi ez a képzés?

Dr. Muhi Erika: Ez egy egyéves civil – romáknak, roma önkormányzati tagoknak szóló – jogvédőképzés. Olyanok vehetnek részt benne, akik eddig is foglalkoztak a romák képviseletével, de a jogvédelemben még kevésbé járatosak. A képzésünkön 15-en vehetnek részt. Ez egy úgynevezett pilot program, amely – a Norvég Civil Alap támogatásával – Borsodban kezdődik el. Ha jól sikerül, jól működik, akkor más megyében is elindítjuk. Kidolgoztunk egy tematikát, hogy tényleg jogvédő ismereteket tanuljanak a résztvevők és mindezt úgy, hogy az elméleti rész mellett gyakorlati ismereteket is szerezhessenek. A jelentkezők kiválasztásánál arra is törekedtünk, hogy lefedjük a megyét, minden járásból hívtunk fiatalokat, nőszervezetek tagjait is.

Említette, elsőként Borsodban indul. Miért pont itt?

Dr. Muhi Erika: Egyrészt azért, mert itt nagyon sok roma él és nyilván fontos számukra a jogvédelem. Megnéztük az elmúlt évek statisztikáit, és azt láttuk, hogy a 19 megyéből a panaszok 30 százaléka Borsodból érkezik. Illetve azt is tudtuk, mindenképp kell vidékre is vinni az iroda aktivitásából. Hiszen a 2010-es években, a válság és az uniós pályázatok beszűkülése miatt, megszűntek a vidéki roma jogvédő szervezetek. Emiatt kialakult egyfajta Budapest-függőség, mindenki onnan próbál segítséget kérni. De ez rettenetesen nehézkes. Hiába vagyunk jogvédő iroda, hiába foglalkozunk ezzel 20 éve, mire hozzánk eljut a panasz és mire válaszolni tudunk, sok idő, miközben a jogi ügyekben be kell tartani a határidőket. Az elmúlt években érzékeltük, hogy muszáj, hogy a helyieknél legyen olyan tudás, hogy az alapvető ügyekben – nyilván nem a bonyolult jogi kérdésekben – tudjanak megoldást találni. Ilyen például egy fellebbezés, határozat pontos megírása, azaz egyszerű dolgok, amelyek a mindennapi élethez szükségesek.

[…]

A gyakorlatban hogy néz majd ki a képzés?

Dr. Muhi Erika: Kilenc hónapig tart a tréning, minden hónapban két nap oktatás lesz: egyik nap elméleti, másnap gyakorlati szinten. Setét Jenő, a NEKI terepmunkása minden héten ellátogat a megyébe, ő mentorálja a képzésben résztvevőket. A teljes cikk itt olvasható.

Forrás: Észak.hu

Comments are closed.

Videó