W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Csorel

Sehova nem vezetnek a romák eddig járt útjai [Nol]

A cigányok múltját mások írták, a jelenét is mások írják, a jövőjét is mások tervezik – állítja Kállai Ernő volt kisebbségi ombudsman, az MTA Kisebbségkutató Intézetének tudományos munkatársa. A romáknak szerinte végre rá kell ébredniük: senkitől nem várhatnak segítséget, csak magukra számíthatnak. Reméli, hogy a cigány értelmiség most jelentkező, harmadik generációja változást hoz.

– Sosem a túlzott optimizmusáról és kirobbanó jókedvéről volt híres. Most azonban olyan benyomást kelt, mint aki depresszióval küzd.

kallai_erno_nol_Moricz-Sabjan_Simon

Kállai Ernő
Fotó: NOL / Móricz-Sabján Simon

– Depressziósnak nem mondanám magam, de az, amit magam körül látok, semmiképpen nem tesz vidámabbá. Csakhogy nincs választási lehetőség. Ebben a korban élünk, ezt kell megismernünk, és ennek kell valamilyen leiratát adnunk, ha már valaki tudományos kutatóként definiálja önmagát. Tavaly ősszel kezdtem újra kutatóként dolgozni, az előző években végzett munkám sokkal inkább kötődött a közélethez. Az egy teljesen más helyzet volt.

– Még Sólyom László köztársasági elnök javaslatára választotta kisebbségi ombudsmanná a parlament. Aztán nagy hirtelen megszűnt a hivatala, ön pedig visszavonult a nyilvánosság elől.

– Amikor a kormány elkezdte piszkálni a kisebbségi jogokat és az ombudsmani rendszert, sokan azt várták tőlem, hogy menjek előre, bele a pergőtűzbe. Tiszta a lelkiismeretem, legjobb meggyőződésem szerint vállaltam a konfliktusokat. Nemzetiségi, kisebbségi önkormányzati vezetők biztattak, hogy csináljam. Rohantam, lőttek rám. Hátranéztem, és azt vettem észre, hogy nincs mögöttem senki. Mások megkötötték a maguk kompromisszumait, én meg egyedül maradtam. Kiderült, hogy nem vagyok elég okos az ilyen ügyekhez. Úgy tűnik, hiányzik belőlem az a taktikai érzék, ami a közéleti szerepléshez szükséges. Az elmúlt évek megfontoltabbá tettek, olyanná, aki alaposan megrágja a dolgokat, és a felszínes kommunikáción túl még inkább igyekszik feltárni a mélyebb társadalmi összefüggéseket.

– Mire jutott?

– Tényleg új időszakhoz érkeztünk, ami a tudományos életben is új szempontokat igényel. Korábban a pártok különböztek abban, hogy ki mennyire tartja magát a „politikailag korrekt” beszédhez, ki mennyire cigányozik. A különbségek azonban kezdenek eltűnni. Átszakadtak azok a gátak, amelyek eddig úgy-ahogy álltak. Nem akarok belemenni a miskolci Pásztor Albert ügyébe, de baloldalinak és liberálisnak gondolt értelmiségiek is úgy foglaltak állást, hogy ennek így kell lennie, meg kell szabadulni az elhallgatások sorától. Erős cigányozásba csúsztak át, ilyen körülmények között már nem működnek a racionális érvek. Czene Gábor teljes interjúja Kállai Ernővel itt olvasható.

Forrás: Népszabadság online

Comments are closed.

Videó