W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Dzsukel, Prikezsia

Se ösztöndíj, se jutalom – a beígért táblagép nélkül kullogtak haza a hátrányos helyzetű diákok

Több ezer gyereket ért újabb csalódás a napokban, akik nem kapták meg az egyébként is döcögő Út a szakmaválasztáshoz program keretében járó taneszközöket, többek között egy tabletet. Az ösztöndíjasok túlnyomó részének és az őket segítő mentortanároknak a mai napig csak részben, vagy egyáltalán nem fizették ki a járandóságukat. Egy európai parlamenti képviselő az Európai Bizottsághoz fordult az RSK cikke nyomán.

utaszakmavalasztashoz2

Az uniós finanszírozású ösztöndíjprogram keretében elvileg az Országos Roma Önkormányzat közreműködésével kellett volna megérkezniük az eszközöknek, de a napokban több településen tartott „családi, szakmai napokon” a beígért tanszerek és táblagép helyett egy hátitáskát és két darab könyvet kaptak a hoppon maradt nebulók.

Az „Út a szakmaválasztáshoz” című Európai Uniós támogatású ösztöndíjprogram célja, hogy hátrányos helyzetű, általános iskolás diákok piacképes szakmát nyújtó intézményekben tanulhassanak tovább. A programot azonban folyamatosan fennakadások és csúszások jellemezték.

Bár a program másfél hónapja lezárult, még hátra volt a taneszközök kiosztása a több ezer diák részére. A gyerekek egy hónapja kaptak levelet a programgazdától, amiben „tanszerekkel megtömött” hátizsákot és egy táblagépet ígértek az ösztöndíjasoknak.

„Ezek a szegény családok az utolsó pénzüket költötték el az utazásra, hiszen a gyerekek annyira várták a jutalmat. Képzelheti, milyen csalódottak voltak, amikor nem kapták meg” – nyilatkozta az RSK-nak a borsod megyei Farkaslyukon élő Harkály Csaba, az egyik ösztöndíjas gyermek édesapja. Ők a miskolci programon táblagép helyett egy szóbeli ígéretet kaptak, miszerint postán érkezik majd az elmaradt ajándék.

Az RSK értesülési szerint több másik városban is ugyanez történt, a balassagyarmati helyszínen arról tájékoztatták az egyik családot, hogy három héten belül várható a kézbesítés – ezt az információt azonban az illetékes projektkoordinátor nem erősítette meg.

A meghívókon feltüntetett elérhetőségen az RSK-nak elmondták, hogy a tabletek vámellenőrzésekor felmerült problémák miatt még nem érkeztek meg Magyarországra, ezért nem kaphatták meg az elmúlt napokban többek közt sem a Balassagyarmaton, sem a Miskolcon összegyűlt diákok. Szombaton Szegeden tartottak családi napot, információink szerint a diákok ott is hoppon maradtak.

A Romnet idén júniusban adta hírül, hogy az Út a szakmaválasztáshoz programban konzorciumi partnerként szereplő ORÖ nyár elején százmilliós nagyságrendű közbeszerzést írt ki 3500 táblagép beszerzésére, de arról a testület képviselőit nem tájékoztatták.

Ahogy azt korábban megírtuk, az Út a szakmaválasztáshoz TÁMOP programban nem ez az első fennakadás. Az ösztöndíjasok túlnyomó részének a mai napig csak részben, vagy egyáltalán nem fizették ki a szerződés szerint havonta járó 10-18 000 forintot, és az őket segítő mentortanárok közül is sokan még mindig várnak a bérükre. (Riportunkat követően sok diák megkapta az elmaradt ösztöndíjakat, de a mentortanárok kifizetése még várat magára.)

Ujhelyi István európai parlamenti képviselő írásbeli kérdéssel fordult az Európai Bizottsághoz az “Út a szakmaválasztáshoz” elnevezésű program hatékonysága és kifizetési problémái kapcsán. Az Európai Bizottsághoz benyújtott dokumentumban a szocialista képviselő a Roma Sajtóközpont beszámolóira hivatkozva jelzi a testületnek, hogy a hatmilliárd forint uniós forrásból megvalósuló programban a hátrányos helyzetű tanulók ösztöndíja rendszeresen késik; volt például olyan kiváló eredménnyel végző tanuló, aki két év alatt egyszer jutott csak hozzá az őt megillető ösztöndíjhoz.  A képviselő írásbeli kérdésében kezdeményezte a Bizottságnál, hogy ellenőrizzék a program megvalósulásának körülményeit és annak eredményességét.

Az üggyel kapcsolatban kerestük az Országos Roma Önkormányzatot, ahol előbb későbbi visszahívást kértek, majd a munkaidő leteltére hivatkozva hárították el kérdéseinket. A családi nap hivatalos kapcsolattartója semmilyen érdemi információt nem tudott közölni a hiányzó táblagépekkel kapcsolatban.

 

Egy hozzászólás érkezett ehhez a cikkhez “Se ösztöndíj, se jutalom – a beígért táblagép nélkül kullogtak haza a hátrányos helyzetű diákok”

  1. […] több gyerek ösztöndíjára, valamint sok mentortanár járandóságára is várni kell – adta hírül a Roma […]


Videó