W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Dzsukel

Sajátszínház: Szívhangok – filmvetítés

Színházi eszközökkel mutatják meg roma emberek, hogy miként változtathatók meg egy kistelepülésen az egyén és a rendszer közötti kapcsolatok.

sajatszinhaz

A Platform-művészet: Részvételi Művészeti Program civil szervezetek és egyéni alkotók, valamint roma fiatalok kezdeményezése. 2016 tavaszán SajatSzinház.org munkacímen hosszú művészetpedagógiai folyamat indult hat településen, a 2017 tavaszáig tartó folyamat eredményeként művészeti alkotásokat hoznak létre a falvak lakóival: az Ormánságban a munka világa és a jövőkép tematikát feldolgozva, Borsodban pedig az egészségügyi rendszerben szerzett tapasztalatok és a személyes élettörténet összefüggéseiről.

A pedagógiai és művészeti program egyben akciókutatási folyamat, amelyben a résztvevőkkel közösen próbálják feltárni, feldolgozni, végül pedig új dokumentum-színházi előadások formájában nyilvánosan is bemutatni, hogy miként működnek – és hogyan változtathatók meg – az „egyén” és a „rendszer” közötti kapcsolatok egy kistelepülésen. A dokumentum-színházi előadások résztvevő-alkotói elsősorban fiatal roma felnőttek és a középkorosztályhoz tartozó nők.

18 és 60 év közötti nők. Két Borsod megyei falu, Szomolya és Sály közmunkás brigádjainak tagjai. Feleségek, egyedülállók, elváltak, anyák, nagyanyák, sőt dédnagyanyák. Egymás közelebbi és távolabbi rokonai. Tizenöt roma nő, akik semmit nem kaptak ingyen az élettől. A helyi rossz minőségű iskolákból illetve azok speciális tagozatairól hamar kipotyogtak. Fiatalon felnőtté váltak, és azóta keményen megküzdenek a mindennapokkal, hogy felnevelhessék a gyerekeiket. Egyéni harcokat vívnak egy feudalisztikus és ellenséges világ náluk több hatalommal és erőforrással bíró képviselőivel, akiktől függenek, akiknek sokszor kiszolgáltatottak. Napról-napra be kell bizonyítaniuk a külvilágnak, sőt maguknak is, hogy érnek valamit, hogy annak ellenére, ahogy a közmunkán, a hivatalokban, az iskolában, a rendelőben, a kórházban bánnak velük értékes emberek ők is.

A sok nehézség, nélkülözés, megaláztatás elviselésére összetett megküzdési stratégiáik és különleges szimbolikus eszközeik vannak. A humor és az átkozódás rendkívül kidolgozott formái – ha a társadalmi struktúrán nem változtatnak is – kibírhatóvá teszik a hétköznapokat. Tizenöt asszony, akik 2016 augusztusától már nem csak egy kemény fizikai munkát végző közmunka brigád tagjai, hanem egy művészeti csoportot is alkotnak. Saját tapasztalataik alapján történeteket mondanak és játszanak el, amelyekből színházi előadás készül.

A digitális történetmesélés és a szociodráma műhelyek féléves munkájának bemutatóját Mezőkövesden, a Közösségi Házban lehet megnézni, január 27-én pénteken 17 órától. (Mezőkövesd, 3400 Szent László tér 24.)

A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni itt lehet.

Az eseményre szívesen várják a helyben dolgozó segítő szakembereket, akik kíváncsiak a környezetükben zajló művészetterápiás, művészetpedagógiai, színházi munkára.

(A programban résztvevő szervezetek: Káva Kulturális Műhely, StereoAkt, Parforum Részvételi Műhely, Murál Morál, SzoMaRo, FreeDoc)

A projekt honlapja: www.sajatszinhaz.org

facebook esemény

 

Comments are closed.

Videó