W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Csorel

Romani Gastro – cigány ételek újragondolva [Vasárnap reggel]

Két első generációs értelmiségi roma lány úgy döntött, hogy a gasztronómián keresztül igyekeznek megmutatni saját kultúrájuk értékeit. Romani Gastro nevű blogjuk gyorsan népszerű lett.

romanigastrocov

Budai Zsanett és Tonté Barbara mindketten Csongrád megyében nőttek fel, de csak a fővárosban, a munkájuk miatt ismerték meg egymást. Mindketten roma üggyel foglalkoztak egyformán megtapasztalták mennyi előítélet és mítosz kering a cigányságról. Az is közös volt bennük, hogy szenvedélyesen szerettek főzni. Igaz, Barbara inkább a tradicionális cigány, Zsanett pedig a nemzetközi konyhát ismerte jobban. Abban viszont ugyancsak megegyeztek, hogy a konyhán keresztül egyszerűbb lesz megismertetni a kultúrájukkal az embereket.

„Enni mindenki szeret, ráadásul sokan egyetértenek abban, hogy a cigányok tudnak főzni — mondta Tonté Barbara. — Rögtön éreztük, hogy ez egy olyan eszköz lehet, amivel több fontos irányba is hatást gyakorolhatunk. Egyrészt a társadalmi érzékenységre, jó hatással lehet, de ismeretterjesztésre és hagyományőrzésre is kitűnő lehetőség.”

A bloggerek neki is láttak: előbb a családi receptjeiket kutatták fel, aztán azokat az ételeket, amelyeket mára cigányság is elfelejtett. Nem volt könnyű dolguk, hiszen nem álltak rendelkezésükre szakácskönyvek, sem pedig ételleírások, csak a szájhagyomány.

„Nálunk édesanyámé volt a konyha, aki a hagyományos ízeket és a modernebb dolgokat is szerette – mondta Zsanett. ¬- Én hat éve kezdtem főzni, amikor a fővárosba költöztem. Az első számú kedvencem máig a dédnagyanyám konyhájából származik. Ez egy édes túróval töltött derelye, amit sós tejföllel és pici olvasztott zsírral eszünk. Az egyik első recept is ez volt, ami felkerült a blogunkra, a legnépszerűbbek pedig a bodag, a töltött káposzta és a babos tészta.”

„Elég sok receptet úgy fedeztünk fel újra, hogy elmentünk vidékre és gyűjtöttünk — meséli Tonté Barbara. — A babos tésztát például egy szomolyai barlanglakásban tanították meg nekünk,

Baranyában káposztás lecsót ettünk, amihez medvehagymás bodagot sütöttek.

Az olvasóink is küldenek be néha egy-egy ötletet, de ha lenne hozzá anyagi lehetőségünk, nagyon szeretnénk vidéken minél többet gyűjteni.”

Barbara két klasszikusra esküszik, ha cigány ételt enne. Az egyik a töltött káposzta, a másik pedig a kovásztalan kenyér, a bodag. Utóbbihoz csirkepaprikás vagy lecsókrémet tálal sok zöldséggel, de szereti csak egy kis borssal megszórni és zsírral megkenni, amikor még meleg.

„Szintén akadémiai a vita, hogy a töltött káposzta melyik nép eredeti ötlete volt. Annyi biztos, hogy én a szabolcsit szeretem a legjobban, kukoricakásával, szőlő- vagy tormalevélbe csavarva. Nálunk lecsó alapon, több füstölt hússal készül, és kicsit fűszeresebb. Nagy eltérés nincs, de ez nem is csoda, hiszen a mi konyhánk alapjai a 18. századi magyar paraszti konyhán nyugszanak, és a mi konyhánkban sokkal több meg is maradt az eredeti hagyományokból.

via Vasárnap reggel

Comments are closed.

Videó