W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Csorel, Dzsukel

Romák újították fel az összedőlés határán álló kápolnát [sonline]

Összefogtak a Baráti-hegyi romák és közösen felújították az Öreglakhoz tartozó településrész kápolnáját, kívül, belül. Ezt megelőzően istentiszteletet sem tudtak tartani, olyan állapotok uralkodtak az épületben.

308443_barat1_sonline

Ünnepi szentmise keretében áldotta meg Csendes Sándor somogyvári plébános a Baráti-hegyi felújított kápolna kulcsát, s adta át jelképesen Balogh Zoltán, öreglaki plébánosnak. A kápolna felújítására a Baráti-hegyi romák fogtak össze Kolompár István József egyházközségi világi elnök, egyben a roma települési nemzetiségi önkormányzat elnökének vezetésével. – Kezdetben nem volt könnyű dolgom, sokat házaltam, beszélgettem a romákkal – idézte fel Kolompár István. – A romák vallásossága adta az alapot. Tudatosítani kellett, hogy a hit összefog bennünket, a hit által tudunk előrelépni. Ezért is volt fontos a kápolna felújítása, ami a hit egyfajta megtestesülése, amihez kötni lehet a közösségi hitéletet.

A Szent Donát nevét viselő kápolna valamikor az 1930-as években épült közösségi összefogással az Öreglakhoz tartozó Baráti-hegyen. 1948-tól, úgy az 1960-as évekig általános iskolai oktatás is folyt a kápolnában. Pezsgő hitélet volt ekkor: vasárnapi misékkel, bérmálásokkal, keresztelőkkel, esküvőkkel, gyászszertartásokkal. A lakosság fogyatkozásával egyre kevesebbszer nyílt ki a katolikus kápolna ajtaja, végül maga az épület is olyan állapotba került, hogy már nem lehetett istentiszteleteket tartani. Aki tehette, Öreglakba járt át.

– Ez a kápolna már az összedőlés határán állt, olyan lyukak, repedések voltak a falakon, hogy a kezem befért – mondta Balogh Zoltán plébános, aki 35 éve szolgál az egyházközségben. – Megígértem a helyi romáknak, ha rendbe teszik és rendben is tartják, akkor rendszeresen eljövök misét tartani és nem kell fizetniük a szertartásokért, legyen az akár keresztelő, temetés, vagy házasságkötés.

A megváltás ingyenes, be kell fejezni azt a gyakorlatot, hogy az egyház pénzt kér keresztelőkért, az áldásért és a misékért – mondta Ferenc pápa még 2014-ben a római Santa Maria templomban egy péntek reggeli misén.

A baráti-hegyi romák közül mindenki részt vállalt a felújítási munkákban: tetőre másztak, vakolatot vertek, kőműveskedtek, asztaloskodtak, festettek, négykézláb mászva mosták a padlót, dolgoztak esőben-hidegben, szombat-vasárnap két hónapon keresztül. Végül az utolsó kegytárgy is a helyére került, még egy aprócska kályhát is beállítottak, hogy meleg legyen. A végeredmény: senki nem mondaná meg, hogy nem mesteremberek dolgoztak a kápolnán. A teljes cikk itt olvasható.

Forrás: sonline

 

Comments are closed.

Videó