W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Dzsukel

Roma választási körkép

Tíz helyszínről tudósított az RSK az országgyűlési választások napján. Helyzetjelentéseinket az Index adta le, itt egyben elolvashatja mit tapasztaltunk Budapesten, Gyöngyösön, Gyöngyöspatán, Nyíregyházán, Szolnokon, Tiszabőn, Tiszaburán, Tiszavasváriban és Törökszentmiklóson.

A helyszínekről folyamatosan jelentkeztünk be, az utolsó jelentésünk Miskolcról futott be, fordított sorrendben adjuk közre, mit láttunk:

Miskolc

A miskolci cigányok sokat várnak az MCP-től, de Fideszre is szavaztak

Alapvetően két irányba szavaztak a miskolci szegregátumokban élő romák. Az RSK helyszíni tudósítója szerint a Fidesz, és az egyetlen országos listát állítani tudó cigány szerveződés, a Magyarországi Cigány Párt aktivistái egész nap kocsikkal szállították szavazni a telepen élőket. A Fideszre szavazók közül egy férfi az RSK tudósítójának azt mondta: „ezek már megszedték magukat, eleget loptak, már talán tenni is fognak valamit, ezért szavazok rájuk.” Az MCP hívei igen sokat várnak a párttól, aminek legfőbb bázisa Borsod, ezen belül Miskolc.

Budapest valasztas_cov

Fő a választási gulyás a VIII. kerületi Magdolna utcában

20140406_144046

Az RSK tudósítója szerint Kaiser József VIII. kerületi fideszes képviselő, aki a helyi polgárőrség vezetője, felügyelete mellett bográcsban főzik a gulyást egy Magdolna utcai foghíjtelken. Az RSK tudósítóját elküldték a lepusztult helyszínről, mondván, ez magánterület.

Gyöngyöspata

Tyúkokat osztottak a gyöngyöspatai cigánytelepen

Az RSK tudósítója szerint több mint 300 tyúkot osztottak szét vasárnap délután az egyik párt aktivistái a gyöngyöspatai cigánytelepen. Az RSK munkatársa egy órája azt látta, amint többen tyúkkal a kezükben sétálnak az utcán, ami mindenesetre nem megszokott látvány a Gyöngyöspatán. Az RSK tudósítójának a helyiek azt mondták, hogy a kormánypártra szavaznak.

Törökszentmiklós

Nincs kampányhangulat a törökszentmiklósi cigánytelepen

Az RSK tudósítója szerint a törökszentmiklósi cigánytelep a nyíregyházi állapotokat idézi. Az RSK által megkérdezett emberek közül szinte senki sem volt szavazni. Az emberek szerint nincs értelme, mert semmi előrelépést sem lesz. Szidják a kormánypártot, és a helyi polgármestert, aki jövőképet ígért nekik, de nem csinált semmit. Eső után még mindig járhatatlan a cigánytelepi földút.

Az emberek a munkahelyek hiányára panaszkodtak, egyetlen lehetőség a közmunka, de olyan nagy a túljelentkezés, hogy évente fejenként néhány hónapra tudnak dolgozni a szerencsésebbek. A közmunkába járók arra is panaszkodnak, hogy nem kapják meg a teljes bérüket, mivel ha például a szemétdíjban tartozásuk van, az önkormányzat levonja a fizetésükből. Egy férfi azt mondta az RSK tudósítójának, hogy szívesen eladta volna a szavazatát, ha valaki jött volna, de „a telepen nem volt kampány, nem jött ide senki” – tette hozzá.

Nyíregyháza

A legtöbben a Fideszre szavaznak a nyíregyházi Huszár-telepen

Nyíregyházán a Guszev-, vagy ismertebb nevén Huszár-telepen depressziós a hangulat. Szinte senki sem megy szavazni, nincsenek választási plakátok, se más kampányaktivitás. Rendőrök és polgárőrök sétálnak az utcákon, de ez ott nem szokatlan. A megkérdezett helyiek azt mondták, hogy a Fideszre szavaznak. A kormánypárt tett is érte: két hete adták át az első felújított sorházat az iskolai szegregációról híres cigánytelepen, a többi, kb. húsz épület lakóinak is beígérték a házuk felújítását. Két hónapja pedig egy körbekerített salakos focipályát is kaptak az itt élők. A telep végén lévő választási irodában nem árulták el a részvételi arányt, a bizottság elnöke csak újságíró-igazolvánnyal rendelkező újságírónak nyilatkozik. Tudósítónknak nincs ilyenje.

Tiszabura

Tiszabura a Fideszé, kivéve a háziorvost

A 3000 lakosú Tiszabura szavazóinak 70-75 százaléka tartozik a roma közösséghez. A településen 15 órakor 52,4 százalékos volt a részvétel.

Tiszaburát ifj. Farkas László polgármester irányítja, akinek ez a harmadik ciklusa. Farkas a Fiatal Romák Országos Szövetségének (FIROSZ) képviseletében irányítja a települést; édesapja, id. Farkas László a Schmuck Andor-féle szociáldemokraták támogatásával indul, de a kilencvenes években már volt kisgazda jelölt is.

Tiszabura 1998 óta minden országgyűlési választáson a Fideszre szavaz; ez valószínűleg nem lesz másképp most sem. Tudósítónk egyetlen fiatalembert talált, aki elmondása szerint a kormányváltónak nevezett pártszövetséget tiszteli meg a bizalmával, de ő is csak szülői rábeszélésre. Vele találkozva az RSK munkatársa megtalálta az első, Szolnok környéki baloldali szavazót, hogy aztán a helyi háziorvos személyében meglelje a Thürmer-féle Munkáspárt támogatóját is. Ő azért szavaz Thürmerékre, mert a Munkáspárt programját úgymond „emberközpontúnak” tartja.

Nyíregyháza

Ahol a cigány párt se esélytelen

Nyíregyháza Tüzér utcai telepén délig 350-en szavaztak a mintegy 1000 választásra jogosult lakosból. Az RSK munkatársának helyszíni beszámolója szerint a többséget minden bizonnyal a Fidesz szerzi meg, de itt jók lehetnek a Magyarországi Cigány Párt esélyei is

Gyöngyös

Jobbikos mosóport osztanak a romáknak

jobbikmosópor

A képet az RSK tudósítója lőtte Gyöngyösön. Ilyen mosószert osztogatott a Jobbik a héten a gyöngyösi romáknak. A fehérítőhatás nincs feltüntetve.

Budapest

Ez az én járdám!

Külső-Józsefvárosban az RSK munkatársa 9 szavazási helyszínen (ez nagyjából 20-25 szavazókört jelent) járt.

Egyetlen atrocitásról szereztünk információt, a Práter és a Nagytemplom utca kereszteződésében a járdaszegélyen álló baloldali aktivistákat próbálta elűzni egy asszony, mondván, hogy ez az ő területe, majd később önmagával is ellentmondásba keveredve a járda közterület volta miatt szólította fel távozásra őket.

Szolnok

Szolnok: a Meggyesi-telepen is tarolt a Fidesz

Szolnok többi telepéhez hasonlóan a Meggyesi-telepen se bízta a véletlenre a választást a Lungo Drom. A Tücsök és a Hangya utcákban már kora délelőtt megvolt a mozgósítás.

A Fidesz esélyeit növeli, hogy a telepen hatalmas uniós program zajlik 440 millió forintból. A program keretében épülő közösségi ház mellett beszélgetett az RSK munkatársa Mozsár Béla Lungo Drom-aktivistával, aki szerint minden egyes, a Fideszre leadott szavazat a Jobbikot gyengíti.

Gyöngyös

Tömegesen szállítják a romákat szavazni Gyöngyösön

A „Harmadosztály” nevű kelet-gyöngyösi telepről 300, másik gyöngyösi telepről, Durandáról pedig 270 szavazót szállítottak szavazni az RSK helyszínen tartózkodó munkatársa szerint.

Tudósítónk úgy tudja, romák szállítottak romákat – mint arra már felhívtuk az Index olvasóinak figyelmét, a szavazás napi mozgósítás most első alkalommal legális Magyarországon; a szavazók szállítása tehát nem törvénysértő.

A „Harmadosztály” nevű telepen élők jelentős része a Fideszt támogatja várhatóan a többek között Vona Gábort jelöltjei között tudó választókerületben.

Tiszabő

A Fidesz tarolhat az ország legszegényebb településén

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszabőn (amelyet a GFK 2012-ben az ország legszegényebb településének nyilvánított) 2000-en laknak, túlnyomó többségük roma. Az RSK tudósítójának jelentése szerint itt nincs mozgósítás, utaztatás, a romák ünneplőbe öltözve özönlenek szavazni.

Munkatársunk legalább 30 emberrel  beszélt, egy kivétellel mindegyikük a Fideszre szavaz; indoklásuk szerint két okból: elégedettek egyrészt a tiszabői közmunka-programmal, másrészt a 2013-ban megválasztott fideszes polgármesterrel. Tudósítónk találkozott olyan nénivel, aki a szavazás miatt jött haza a kórházból, hogy a Fideszre szavazhasson. Tiszabőn egyedül egy nem roma asszony válaszolta az RSK érdeklődésére, hogy nem a Fideszre szavaz – ő a Jobbikot támogatja.

Budapest

Csak az MSZP települt ki Józsefvárosban

A külső Józsefvárosban (amely a Ferencváros jelentős részével együtt most a Budapest 6. számú egyéni választókerülethez tartozik) az RSK munkatársa meglepő módon azt tapasztalta, hogy egyedül az MSZP vezette baloldali ellenzék települt ki a szavazókörök környékére; a Fidesznek és a többi pártnak egyelőre színét se látta.

A Teleki tér sarkán az MSZP aktivistái állnak kis asztallal, a Népszava ingyenes választási különszámát osztogatják. Egy cigány asszony azt kérdi tőlük fennhangon, kire kell szavazni. Mire az aktivisták válaszolnának, két járókelő adja ki az ukázt, hogy a szerintük helyes megfejtés Pál Tibor, a változatos elnevezésű, MSZP vezette ellenzéki szövetség jelöltje.

A hagyományosan baloldali körzetben 2010-ben csúfosan kikapott az MSZP; Kocsis Máté nagy fölénnyel lett 2009-ben, majd egy évvel később ismét a kerület polgármestere és 2010 tavaszán egyéni országgyűlési képviselője is (az akkori másik részben józsefvárosi egyéni választókerületet pedig a szintén fideszes Fónagy János vitte el). Kocsis Máté most kiszáll az országos politikából; ősszel viszont ismét nekifut a kerületi polgármesteri tisztségért folytatott küzdelemnek. A Józsefváros külső részén Vas Imre a Fidesz-KDNP jelöltje.

Tiszavasvári

150 forint egy szavazat Tiszavasváriban

A Roma Sajtóközpont tudósítója szavazatot próbál vásárolni Tiszavasváriban, a Széles úti telepen; ajánlata természetesen nem volt komoly. A találomra megszólított helyiek 6000 forintban határozták meg szavazatuk árát, az RSK tudósítója alkudozni kezdett velük. Végül kiderült, hogy több, a telepen élő választópolgár akár 150 forintért is hajlandó lett volna munkatársunkkal elmenni a szavazókörhöz; ekkor azonban tudósítónk „visszalépett” „ajánlatától”.

Szolnok

Szolnokon intenzíven mozgósít a Lungo Drom

A Roma Sajtóközpont tudósítója a szolnoki Motor úti telepen, ahonnan több mint félezren mehetnek szavazni, a Fidesszel szövetséges Lungo Drom helyi aktivistáival találkozott, akik nem rejtették véka alá, hogy a napjuk a három szolnoki telep lakóinak mozgósításáról szól.

Szolnok a Lungo Drom „szülővárosa”; innen származik a szervezettel 1998-ban az Országos Cigány Önkormányzat elnöki tisztségét meghódító Farkas Flórián fideszes országgyűlési képviselő.

Kozák Ferenc helyi Lungo Drom-vezető az RSK helyszínen tartózkodó munkatársának elmondta, hogy az Üteg utcai telep és Szandaszőlős lakóinak mozgósítása már reggel megtörtént, most a Motor utcaiak jönnek. A kampánycsend intézményének eltörlése miatt a választás napi mozgósítás most először legális Magyarországon.

Tiszavasvári

Az egyik romatelepen jobbra, a másikon balra szavaznak Tiszavasváriban

A Tiszavasváriban található két telep lakói közül a „Büdi telepiek” zöme a Fideszre szavaz, hogy megbüntesse a várost négy éve irányító Jobbikot; a Széles úti telepen élők jelentős része viszont a baloldalra – legalábbis ez az RSK helyszínen tartózkodó munkatársa által végzett rögtönzött felmérés eredménye.

Gyöngyös

A gyöngyösi romák a Fideszre szavaznak

Gyöngyös Duranda nevű telepén 15-20 romával beszélt az RSK tudósítója – ők elmondásuk szerint kivétel nélkül a Fideszre szavaztak. A Heves megye 2. számú egyéni választókerületéhez tartozó telepen Horváth László Dezső (Fidesz) és Vona Gábor (Jobbik) küzd a romák szavazataiért; az ötpárti baloldal dr. Sós Tamást indítja velük szemben.

A körzetben a Magyarországi Cigány Párt  (MCP) is indított jelöltet, ám Rézműves Róbert és pártja országos vezetése között az RSK tudósítójának beszámolója szerint feszült a viszony, hogy az megnehezítette Rézműves kampányát.

Tiszavasvári

Utánfutóval kampányol az MSZP a tiszavasvári Büdi-telepen

A korábban Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 3., most 2. választókerületéhez tartozó Tiszavasváriban négy évvel ezelőtt a fideszes Karakó László nyert, ősszel azonban a Jobbik győzött az önkormányzati választáson. A város helyiek által „Bűdi-telepnek” nevezett részén az RSK tudósítójának megérkezésekor a szocialisták utánfutóra szerelt plakáttal járnak fel-alá.

A másik, romák által lakott városrészben, a Széles úton tudósítónk előrejelzése szerint csökkenhetett a Jobbik támogatottsága a helyieknek a Fülöp Erik jobbikos polgármester telep-felszámolási elképzeléseivel szembeni ellenérzései miatt.

Galyas Gyula, Gavra Gábor, Kadét Ernő, Nagy Péter, Sárközi Gábor, Sőregi Tibor, Suri Szilvia, Szirmai Norbert

valasztas_covnemgarga_cov

Eredeti megjelenés: Index.hu

Hozzászólás

Videó