W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Dzsukel

Roma rendőrt tüntetett ki a brit királynő

A Brit Birodalom Rendje kitüntetést adományozta II. Erzsébet királynő Petr Torák rendőrnek a roma közösségért végzett munkájáért október 28-án.

torák_cov

Torák 1999 óta él Nagy Britanniában, miután családjával együtt a neonáci támadások miatt elhagyta szülőhelyét az észak-csehországi Liberec-t. Rendőrként szolgál a Londontól 120 km-re északra fekvő Peterboroughban. (Az első és valószínűleg egyetlen kelet-európai roma, aki rendőrként dolgozik az Egyesült Királyságban.)

Torák gyakran segít brit kollégáinak, ha munkájuk a roma közösséget is érinti, mind nyelvi tudását, mind a személyes kapcsolatait hasznosítani tudja, hiszen a Peterboroughban élő romák közül sokan Csehországból és a Szlovákiából érkeztek.

Munkaidején túl Petr Torák számos, a helyi roma közösséget segítő projekt résztvevőjeként tevékenykedik. Egyike a Roma Rendőr Szövetség alapítóinak.

„Nagyon hálás vagyok Angliának, hogy itt élhetek és itt dolgozhatok” – mondta Torák a cseh közszolgálati rádiónak, és hozzátette: „Iszonyatosan nagy megtiszteltetés, nem csak az országtól, hanem az engem jelölő emberektől is, hogy ilyen formán is elismerik a munkám.”

Egy korábbi interjúban Torák kifejtette, Nagy Britannia abban különbözik Kelet-Európától, hogy az ottani társadalom az egyéneket cselekedeteik alapján ítéli meg, nem pedig a bőrük színe, a szexuális orientációjuk, vagy épp test fogyatékosságuk alapján. “Egy roma csakúgy, mint bárki más itt emberi lénynek érezheti magát, és büszke tud lenni a származására.”

„Ha a romáknak nem kellene nap mint nap a – közvetlen, vagy a médiából és a politikusok szájából feléjük áradó – gyűlölettel szembenézniük, akkor másokhoz hasonlóan ők is méltósággal élhetnék az életüket, és úgy a társadalom fejlődéséhez is jobban hozzá tudnának járulni.”

via Prague Daily Monitor & Romea.cz

PetrTorak_MBE

 

2 hozzászólás ehhez a cikkhez “Roma rendőrt tüntetett ki a brit királynő”

  1. […] A Brit Birodalom Rendje kitüntetést adományozta II. Erzsébet királynő Petr Torák rendőrnek a roma közösségért végzett munkájáért október 28-án – jelentette a Roma Sajtóközpont. […]

  2. […] adományozta Petr Torák rendőrnek a cigány közösségért végzett munkájáért. Torák a Roma Sajtóközpont híre szerint az első és jó eséllyel egyetlen kelet-európai roma, aki rendőrként dolgozik […]


Videó