W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Dzsukel

Roma Nap 2015 – Programajánló

Április 8. a Nemzetközi Roma Nap. 1971-ben ezen a napon ült össze az I. Roma Világkongresszus. A Roma Sajtóközpont és rengeteg partnere ebből az alkalomból szerte a fővárosban és sok vidéki településen programok tucatjával készült. Megmutatjuk, hogy a romák az ország hírnevét öregbítő legendás személyiségek révén, a történelem névtelen hőseiként, valamint az országot építő és működtető tömegek által szerves részei a magyar társadalomnak. Jelen vagyunk!

Katt a nagyobb képért:

a3_nagy_plakat

A Nemzetközi Roma Nap facebook eseménye ide kattintva érhető el

 

PROGRAMAJÁNLÓ

 

a3_nagy_plakat

a programokhoz tartozó facebook események linkjei a szövegben

Ha megismernél roma hétköznapi hősöket – gyere el az Aranypánt-díj átadóünnepségére!

A Roma Napon idén először adjuk át az Aranypánt-díjat annak, aki a tíz jelölt közül legtöbb szavazatot kapta a Roma Sajtóközpont olvasóitól. A Budapest Jazz Clubban 17.00 órakor kezdődő rendezvény házigazdája Mágó Károly, a TV2 szerkesztő-riportere, fellépnek a Snétberger Zenei Tehetségközpont diákjai.

Ha kedveled a különleges ruhákat, vagy Csuja Imrét – látogass el a Romani Design divatbemutatójára!

A tradicionális roma motívumok ihlette egyedi kortárs kreációkat ismert színésznőkön és színészeken csodálhatjuk meg. Az Akvárium teraszán 15.30-kor kifutóra lépő modellek között ott lesz Bíró Kriszta, Für Anikó, Gryllus Dorka, Hámori Gabriella, Kerekes Éva, Ónodi Eszter és… Csuja Imre is!

Ha unod a kirántott húst – kóstold meg a lecsós oldalas pörköltet!

A cigányok által készített ételekben sokszor a hagyományos magyar konyha alkotóelemei értelmeződnek újra, kialakítva egy hasonló alapokon nyugvó, de mégis karakteresen eltérő ízvilágot. A Nemzetközi Roma Napon a programhoz csatlakozó éttermek a roma konyha remekeivel várják a gasztro kalandokra nyitott, vagy egyszerűen csak zamatos ételekre vágyó érdeklődőket. Vendéglátók: Auróra, Két Szerecsen, Kőleves, Macska, Mazel Tov, M étterem

Ha nem láttál még jobbhorgot egy klasszis bokszolótól – nézd meg Bedák Zsolt nyilvános edzését!

Az Újpesti Cigány Közösségi Ház tornatermében 16 órától többek között ez Európa bajnok öklöző Bedák Zsolt tart bemutatót. Akik nem fáradnak el a pofonok látványától, este 6-tól a közösségi ház kiállítótermében hallgathatják meg az Újpesti Cigányzenekar bemutatóját, akik harmóniánként avatnak be a titokba, hogy hogyan épül fel a cigányzene.

Ha nincs kedved tárlatokon tolongani – nézz virtuális kiállítást a falakon!

Balázs János, Péli Tamás, Szentandrássy István és számos remek roma képzőművész alkotásai jelennek meg óriási méretben az esti órákban a Deák téri evangélikus templom és az Erzsébet téri Design Terminál falán a fényfestőknek köszönhetően.

Ha azt hiszed, már mindent tudsz a Nyolcról – sétálj végig a kerületen roma fiatalokkal!

Az Uccu Alapítvány önkéntesei a Népszínház utcán a Teleki tér felé sétálva roma szemmel mutatják be a kerület érdekességeit, annak multikulturális jellegét. A túrázók beszélgetnek a kerületben élőkkel, például egy idős prímás bácsival, majd többek között ellátogatnak a Mátyás téri Gallery8 roma galériába is.

Ha nem félsz, hogy bebőröznek focista cigány gyerekek – gyere le a modern grundra!

A foci, – az igazi, amit még szívből és saját szórakoztatásunkra vagy egészségünkért, a csapatunkért teszünk – mindenkié. A grund, a tér, a park, a faluszéle szintén mindenkié. A Polgár Alapítvány délután kettőtől hatig a régi grundok hangulatát idéző utcai sportprogramot (panna futball) szervez a Rákóczi téren. A résztvevők kipróbálhatják ügyességüket, a verseny nyertesei bekerülhetnek az alapítvány futball tehetségmentő programjába.

Ha a Körúton utazol – hallgass történeteket roma hősökről!

A 4-6-os villamos vonalán a Király utca és a Petőfi híd között az adott környékhez kötődő rövid, érdekes, frappáns történeteket hallgathat meg az utazóközönség a megállók hangosbemondóin. E könnyed történetek rávilágítanak arra is, hogy a romák és nem romák múltja, jelene sokkal jobban összefonódik, mint azt az emberek többsége hinné.

Ha nem tudod, hogy mire csapasd este – ki ne hagyd az A38 és a bulinegyed roma koncertjeit!

Az Oláh Gipsy Beats ad ingyenes koncertet este 8-től az A38 Hajón. Ebben a formációban a Romano Drom, a Szilvási Gipsy Folk Band, és a Ternipe csapatának tagjai álltak össze, hogy a tizenkét zenész és táncos alkotta csapat semmihez sem hasonlítható élményt nyújtson a közönségnek.

További koncertek a n7n8 fesztivál keretében: 21.00 Fragments – Lámpás, 21.00 Lakatos Duó – Téli Kertem, 21.00 Fehér-Farkas-Beri trió – Auróra

Ha szerinted a romák csak a cigányzenében jók – hallgass bele Infragandhi mixébe!

Rolling Stones vagy Led Zeppelin? Mindkettő raj! A Roma Naphoz kapcsolódóan Magyarország egyik legkeresettebb DJ-je, Infragandhi készít exkluzív mixet olyan világhírű roma előadók számaiból, akik nem a roma zenei vonalon alkottak maradandót. A Roma Nap albumát élőben mutatja be Infragandhi a Blaha Lujza téri aluljáróban, délután fél 4-től. Aki korán jön, az haza is viheti a frissen kevert albumot!

Ha árnyalt világábrázolásra vágysz, vagy csak unod a sok CGI-t – nézz roma témájú filmeket a mozikban!

Műsorok: Cirko GejzírBesence Open: Egy Baranya-megyei elfeledett zsákfalu élete.

Örökmozgó – Parno Graszt: Ünnepek és hétköznapok, Nomád Pláza – Három vándor, Gubera, Spílerek avagy Casino Transylvaniae, Szafari, Gipsy Side, Kenedi visszamegy, Drága Dyana.

DocuArt: RomaKépMűhely – Független Színház: Kitágított terek. Vendégek Balogh Rodrigó színész-rendező, Pócsik Andrea kurátor, Kodolányi Sebestyén filmkészítő, Illés Márton dramaturg.

Ha egyedi művészeti élményre vágysz – itt az ideje, hogy megismerd az egyedülállóan varázslatos hangulatú lakásgalériát, a KuglerArt Szalont.

A rengeteg roma képzőművész alkotását felvonultató szalon vendége Bada Márta festőművész (17 órától), este héttől pedig Bogdán János Amigó vetített képeié a főszerep.

10_NEMZETKOZIROMANAP_cov640+

 

2 hozzászólás ehhez a cikkhez “Roma Nap 2015 – Programajánló”

  1. […] kwietnia: Międzynarodowy Dzień Romów (Nemzetközi Roma Nap) – m.in. koncerty, wystawy, filmy, spacery po mieście – świetna okazja by poznać […]

  2. […] a programajánlóban írták, a 4-es, 6-os villamos vonalán a Király utca és a Petőfi híd között az adott […]


Videó