W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Csorel, Prikezsia

Repkednek a bírságok a romákra Gyöngyöspatán [Abcúg]

A rendőrök tíz-húszezer forintra büntetik a romákat azért, mert a faluvégén járda helyett az úton sétálnak. A faluvégi cigánysoron keskeny és járhatatlan a járda és szinte nincs autóforgalom. Ugyanezért nem romákat nem szoktak megbírságolni.

crosswalk_carpet

2011-ben – amikor a rendőrség tétlenül nézte, amint szélsőjobboldali szervezetek megszállták Gyöngyöspatát – nyolc hónap alatt a 86 megbírságolt emberből 61 roma volt, miközben a 2800 lakos közt csak 450 roma van.

Az Abcúgnak a múlt héten több roma lakos arról számolt be, hogy továbbra is 5-10-20 ezer forintos bírságokat kapnak közúti közlekedési szabályok megsértése miatt, például azért, mert a járda helyett az úton mennek, vagy mert hiányzik a bicikliről a lámpa és a csengő. Egy tizenhét éves fiú a rendőrségi értesítő indokolása alapján azért kapott írásbeli figyelmeztetést, mert “gyalogosan haladt az úttesten annak ellenére, hogy azzal párhuzamosan a gyalogosok közlekedésére kiépített akadálymentes járda volt kialakítva”.

A fiú fiatal kora miatt nem kapott pénzbüntetést, de a levélben benne van, hogy a következő szabálysértése szigorúbb elbírálás alá fog esni, és akár 150 000 forintos büntetést is kaphat. A Bem utcán sétálva alig találtunk olyan lakót, akinek ne lapult volna a fiókjában legalább néhány hasonló levél és csekk. Többen azt mondták, ott is megbüntetik őket az úton sétálásért, ahol járhatatlan a járda, vagy ahol babakocsival nem lehet elférni.

A rendőrkapitány szerint Gyöngyöspatán nem szabnak ki több bírságot ilyen szabálysértésekért, mint máshol, arról pedig nincs tudomása, hogy a nem romák más elbírálás alá esnének.

“Nem hiszem, hogy így lenne, és ilyen panasz nem érkezett hozzám.”

“A legutóbbi testületi ülésen ott volt Farkas János, a helyi Roma Nemzetiségi Önkormányzat (RNÖ) elnöke, és ő sem jelzett ilyesmit” – mondta.

Hevér Lászlóné polgármester szerint 2011-ben őt is állandóan igazoltatták, sőt meg is megbüntették azért, mert lejárt a kocsija műszakija. “Mindenki ellenőrzés alatt van” – mondta.

A pénzbüntetéseket le is lehet dolgozni, de erről a legtöbb romának nincs tudomása, vagy ha van is, inkább nem vállalja az ezzel járó nehézségeket. Zsuzsanna fiát is megbüntették, amiért szabálytalanul kelt át az úton: befizetni nem tudta a csekket, de ahhoz, hogy ledolgozza, be kellett volna utaznia a gyöngyösi munkaügyi központba, így végül leülte a büntetést.

A gyöngyöspatai önkormányzati lap áprilisi számában megjelent egy cikk arról, hogy a Roma Produkciós Iroda Alapítvány nemrég több rosszul felszerelt biciklit is helyrehoztak a büntetések elkerülése érdekében.

Jovánovics Eszter szerint a biciklifelújító programok elősegíthetik ugyan a biztonságos közlekedést, de a rendőrségi diszkrimináció problémáját nem feltétlenül oldják meg. “Hiába jól felszerelt valakinek a biciklije, mindig lehet találni valamit, amiért meg lehet büntetni. Szurovecz Illés teljes cikke itt olvasható.

Forrás: Abcúg

 

Comments are closed.

Videó