W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Csorel, Dzsukel

Rabszolgák ivadéka [nol]

Alina Serban színésznő művészettel küzd a hétköznapi rasszizmus ellen. Legújabb, Elhallgatott történetek című projektjének célja szembesíteni a társadalmat azzal, hogy a romákat évszázadokon át rabszolgaságban tartották. A hatóságok legszívesebben ma is letagadnák ezt a tényt.

alina03

Átlagos szombat délután egy átlagos bárban, a román főváros központjában. Az asztaloknál fiatalok beszélgetnek, kávét vagy gyümölcskoktélt iszogatnak, szemlátomást nem vesznek tudomást a nőről, aki virágmintás selyemszoknyában letelepedik az egyik sarokasztalhoz. A pincér viszont résen van, és rövid úton kiteszi a szűrét. Zavarja a vendégeket – szól az indoklás. Sértő szavak hangzanak el, a nőt karjánál fogva kivezetik. A többi vendég igyekszik nem odanézni, a telefonjával matat, egyesek nevetgélnek.

– Tesztelni akartuk, hogy miként reagálnak az emberek, ha faji diszkrimináció szemtanúi, mutatnak-e szolidaritást – idézi fel Alina Serban.

Nem mutattak. A terv az volt, hogy visszamegy, és szembesíti őket a saját reakció­jukkal, de nem volt rá képes. – Ismeretlenek voltak, még engem is meglepett, hogy ennek ellenére mennyire fájt a viselkedésük – teszi hozzá. A szemébe könnyek gyűlnek.

A jelenet megrendezett volt, az elutasítás valódi.

Alina Serban évek óta küzd a hétköznapi rasszizmus ellen. Az itt leírt happening is egy nagyobb projekt része, amelyet – Elhallgatott történetek címmel, a Norvég Alap támogatásával – arra a gondolatra épített, hogy a fajgyűlölet és a hátrányos megkülönböztetés mögött nagy adag tudatlanság húzódik meg.

– A romákkal kapcsolatos sztereotípiák­ egyike, hogy azért szegények, mert lusták, nem is akarnak jobban élni. Az emberek könnyen ítélkeznek, mert a többségnek fogalma nincs, hogy nem azonos esélyekkel indultunk. A romákat századokon át rabszolgasorban tartották – magyarázza.

hirdetés

Míg korábban többnyire csak külföldi szerzők foglalkoztak a témával, az utóbbi években a román történészek is nagyobb figyelmet fordítottak a kérdésre, amely ugyanakkor az iskolai történelemkönyvekben legfeljebb utalás szintjén jelenik meg. A nyilvános kommunikáció pedig sokszor félrevezető. Dacian Ciolos miniszterelnök áprilisban, egy nyilvános rendezvényen a romák rabszolgaságáról is szólt, hangsúlyozva, hogy „ezekről a kérdésekről beszélni kell, hogy elkerüljük az intoleranciát tápláló felszínes ítélkezést”. Ez ugyanakkor lehetett elszólás is, hiszen egyébként a hatóságok mindent megtesznek, hogy a közbeszédben a rabszolgaság – románul: sclavie – helyett a rabságot és jobbágyságot is jelentő „robie” szót használják. A teljes cikk itt olvasható.

Forrás: nol.hu

kapcsolódó:

Színházi Világnap – Alina Serban üzenete

500 év rabszolgaság – cigány western

 

Comments are closed.

Videó