W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Dzsukel

Protestáns lelkész viszi roma gettókba a középosztálybeli diákokat – Romániában

A kirekesztettekkel való együttműködés nem csak a rászorulóknak jó, a középosztályi gyerekek nyitottabbá és motiváltabbá válnak. Egy angol kisváros középiskolásai romániai cigány gyerekeken segítenek. A projektet egy protestáns lelkész vezeti.

article-2285796-18582730000005DC-186_964x576

Fotó: EPA / Daily Mail

A Littlehampton középiskola 29 diákja jövő júliusban Romániába utazik, ahol két roma közösségben töltenek el 5 napot, segítséget nyújtva mintegy száz roma gyereknek. Az iskolában nem ez az első ilyen projekt. Paul Sanderson, a középiskola lelkésze vezeti a humanitárius programot, aki úgy tapasztalja, mindkét félre óriási hatással van a látogatás. Az angol diákok egyszerre  adománygyűjtők, tanárok és mentorok, amikor ismereteiket megosztják a tanulni vágyó roma gyerekekkel.

A diákoknak fejenként hétszáz fontot, mintegy kétszázhatvanezer forintot kell összegyűjtenie az akciót megelőzően, hogy részt vehessenek a programban. Ez az utazást és az élelmet fedezi.

Sabrina Chapman a 13. osztályba jár, és nagyon izgatott, hogy rászoruló embereknek segíthet. „Látva azt a szegénységet és életet, azt gondolom, nagyon szerencsések vagyunk itt Angliában. Amilyen szegénység nálunk van, az a közelében sincs annak, ami Romániában.” – mondja.

Sabrinát nagyon megérintette a videó, amit a program tavalyi résztvevői csináltak a romák körülményeiről. “Romániában nagy a diszkrimináció a romákkal szemben, nem hiszem, hogy ez így jól van. Ugyanolyan emberek, mint bárki más!” – foglalta össze véleményét.

Az iskola nagyon büszke a humanitárius programjaira, melyeket immár 2007 óta szervez. Paul Sanderson az iskola alapvetését a következőképp foglalta össze: “A világra nyitott emberekként az is a szerepünk, hogy megértsük a világot és azokat a kihívásokat, melyekkel sok ember szembenéz nap mint nap. A littlehamptoni diákok visszatérve nagyobb erőbedobással tanulnak. Lépésről-lépésre változtatjuk meg a világot.”

via Littlehampton Gazette

Comments are closed.

Videó