W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Dzsukel

Pert vesztett a romákat deportálni akaró Jobbikos

Pert vesztett a cigányokat deportálni akaró jobbikos képviselő. A Debreceni Törvényszék szerint Mohácsi László kijelentése kimerítette a gyűlöletbeszéd törvényi tényállását, súlyosan sértő volt roma közösség tagjaira nézve.

mohacsi_jobbik_depo

Mohácsi László volt református lelkész, a Jobbik Hajdú-Bihar megyei önkormányzati képviselője a megyei közgyűlésben idén áprilisban Orbán Viktor miniszterelnök szavaira utalva úgy fogalmazott:

“ha a kormányfő szerint a cigányok Európa rejtett erőforrásai, akkor lehetne deportálni őket, hogy kibontakozhassanak”.

A konkrét kijelentéstől a Jobbik megyei közgyűlési frakcióvezetője és maga a párt elnöke is elhatárolódott, a Fidesz és az ellenzéki pártok is elítélték a képviselő nyilatkozatát.

Egy roma asszony nyújtott be keresetet a képviselő szavai miatt, az ügyben a Debreceni Törvényszék csütörtökön hirdetett ítéletet. A bíróság szerint Mohácsi László kijelentése kimerítette a gyűlöletbeszéd törvényi tényállását, nyilatkozata súlyosan sértő, és indokolatlanul bántó volt roma közösség tagjaira nézve, ezért a jogsértés megállapításán túl arra kötelezték, hogy a Hajdú Bihari Naplóban kérjen bocsánatot a roma közösségtől, valamint a felperesnek fizessen meg 100.000 Ft. sérelemdíjat.

Az RTL Klub összefoglalója:

 

A felperes jogi képviseletét ellátó Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) álláspontja szerint a most hozott első fokú ítélet precedensértékű, hiszen tudomásuk szerint első ízben született elmarasztaló ítélet gyűlöletbeszéd miatt a 2014. márciusa óta hatályban lévő új polgári törvénykönyv szabályai alapján. A NEKI azt szeretné elérni, hogy tudatosuljon a közszereplőkben, hogy a romákat sértő kijelentéseiknek komoly következménye lesz.

Az ítélet nem jogerős.

via NEKI

 

Comments are closed.

Videó