W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Dzsukel

Passzív ház rengeteg aktivizmussal – közösségi központ Újpesten

Az újpesti Rácz Gyöngyi Közösségi Központ többezer darabos cigány helytörténeti gyűjteményének látványa és történetei egyszerre sokkolóak és lebilincselőek, a központ ezen túlmenően is számos funkciót lát el nem csak az újpesti lakosok, hanem a budapesti cigányság nagy örömére. Az Újpesti Cigány Nemzetiségi Önkormányzat által fenntartott és nemrégiben felújított közösségi ház munkájában megalakulása óta közreműködik Molnár István Gábor elnök, segítségével jártuk be az épületet. Juhász Klaudia Ramóna riportja.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Molnár István Gábor

A közösségi központ céljainak meghatározásakor a legfontosabb szempont volt – meséli Gábor – , hogy azokat a hátrányos helyzetű gyerekek és családjuk igényeihez igazítsák. Az intézmény egyik legfontosabb funkciója a már húsz éve működő tanoda, amelyben Balog Aranka pedagógus vezetésével egy tizenkét fős, magasan képzett tanár csapat segíti 67 gyerek tanulmányi előremenetelét. Ottjártunkkor négy teremben duruzsoltak különböző fejlesztő foglalkozásokon a diákok.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

A diákoknak nagy segítséget jelent, hogy a napokban nyitották meg a könyvtárat az épületben, ahol a cigány irodalmi kötetek mellett rengeteg iskolai tankönyv is helyet kap. Gábor elmondása szerint ugyanis sok roma család a nyári szünet idejére vidékre költözik napszámosnak, és sokszor csak a szüret után térnek vissza a városba, amikor már nem lehet tankönyveket kapni az iskolákban. (A közösségi központ szívesen fogad könyv-, tankönyv adományokat.)

SAMSUNG CAMERA PICTURES

konyvek

A délutánonkénti bokszedzés és táncoktatás a személyiségfejlesztés része a közösségi házban. Februártól fiúk-lányok vehetik fel a kesztyűt a mindenféle formájú bokszzsák között, vagy foghatják a korlátot a tükör előtt balett- néptánc vagy modern tánc oktatáson. A központ mindenki előtt nyitva áll, nem csak cigányokat várunk – mondja Gábor, aki büszke arra, hogy a legnagyobb egybefüggő tükörfelületet mondhatják magukénak Újpesten.

SONY DSC

A közösségi ház ékköve a két évtizedes kitartó kutató munka eredményeként létrehozott helytörténeti gyűjtemény, amely megeleveníti a tősgyökeres újpesti cigányság életét 1840-től 1994-ig. A gyűjteményt 4500 dokumentum, fénykép, muzsikus relikvia és szegkovácsok kétkezi munkája képezi. A tárlat megértését idősáv segíti családonként, szakmánként haladva.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

A gyűjtemény létrehozása során a legnagyobb kihívás az érintettek leszármazottainak, ismerőseinek mélyinterjúzása, illetve a bizalmukba férkőzés volt. Sokszor csak hónapok kitartó munkája után kerültek elő a féltve őrzött fekete-fehér képek a porosodó dobozokból. Vannak gyerekek a tanodában, akik a gyűjteményből ismerték meg saját őseik, rokonaik történeteit, mint például a híres klarinétos Pacek Bujka Márkus, vagy a holokauszt során elhunyt szegkovács fiú, Dráfi József életét.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Az épület felújítását jelentős részt Újpest Önkormányzata finanszírozta, az átalakítási munkákba pedig  számottevő önkéntes erőt sikerült bevonni, és ezzel a kiadásokat csökkenteni – tudjuk meg Gábortól. A minőségben viszont nem kötöttek kompromisszumot: a központ szinte passzív házként működik, extra szigetelést és napkollektort is kapott a renoválás során – az energiahatékonyságot csak az alapozás rontja le kissé, de azzal nem lehetett mit kezdeni. A belső tér kialakításakor a funkcionalitás mellett az otthonos környezet megteremtése lebegett a szemük előtt. Igaz akad még pár terem, amire ráfér a felújítás, azért is, mert az épület minden négyzetmétere használatban van.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

további képek:

Juhász Klaudia Ramóna

 

Comments are closed.

Videó