W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Csorel, Sukár

„Őseink történeteit visszük tovább” [mno]

Farkas Dénest még főiskolásként Alföldi Róbert szerződtette a Nemzeti Színházba, később Vidnyánszky Attila is szívesen látta a társulatában. December 11-én mutatja be a Nemzeti Színházban édesapja, Osztojkán Béla verseiből összeállított Hazát és szerelmet keresek című estjét. A fiatal tehetséggel útkeresésekről, a romasághoz való viszonyáról beszélgetett a Magyar Nemzet.

Farkas_Denes_by Hegedus_Marta_MNO_HM20151207_104_grid2_fekvo_lead

Farkas Dénes
Fotó: Hegedűs Márta / MNO

– Ha jól tudom, Vidnyánszky Attila egy hónapja volt igazgató a színházban, amikor először megkereste azzal az ötlettel, hogy önálló estet szeretne csinálni édesapja, Osztojkán Béla verseiből. Részben ennek is köszönhető, hogy megnyitott a Bajor Gizi Szalon. Mi az oka, hogy csak most tartják a bemutatót?
– Tavaly annyi munkám lett, hogy nem maradt időm a saját estemre. Igazából egy rosszul alakult helyzet miatt is lett a mostani bemutató. A múlt évad végén kezdtük el próbálni Bozsik Yvette rendezővel Szarka Tamás Éden földön című darabját. Kimerült voltam, mentálisan és lelkileg egyaránt és ez nem volt jó hatással a próbákra sem. Nem nagyon találom magam a mozgásszínházi műfajban, a próza sokkal közelebb áll hozzám. Lobbanékonyabb természetem miatt sokszor türelmetlenebbül reagáltam Yvette kéréseire. Egy szakrális gyerekdarabot akartak csinálni, és ehhez az akkori lélekállapotom nem volt igazán megfelelő. Egy hónap után Yvettel közösen úgy döntöttünk, hogy játssza más a főszerepet. Jó esetben ez soha nem fordul elő egy színésszel a pályája során. Közel hatvanan dolgoztak az említett produkción, és végtelenül sajnáltam, hogy nem sikerült együttműködnünk. Tartoztam nekik ezzel az önálló esttel. Hogy biztosítsam őket arról, szeretem a Nemzeti Színházat.

– Édesapja, Osztojkán Béla roma költő, lapalapító, közéleti személyiség volt. Az ő verseiből állította össze önálló estjét.
– Szerettem volna színészként a közönség elé tárni mindazt, amiért élt és dolgozott. Sokrétű alkotó volt, a versek mellett írt elbeszéléseket, regényt, színpadi művet. Ezekből is válogathattam volna, de a kiválasztott verseknek gyorsan kialakult egy dramaturgiai szerkezete, ami szükségtelenné tett más szövegeket. Fontos volt számomra az is, hogy az emelkedett költőiséget hétköznapi szintre hozzuk. Magamat rendeztem, mert nem szerettem volna, ha ebbe beleszólna bárki. Egy romkocsmában fog játszódni, egy fiatal srác reményekkel telve, elindul az éjszakába szórakozni. Kérdés, hogy ezekből a dorbézolásokból mit lehet tovább vinni a holnapra. Őszinte önvallomás ez. Szkeccsfilmek, etűdök, dalok lazítják fel a szövegeket. Szentandrássy István, édesapám régi jó barátjának az ősi, roma világot idéző képei is fel-felvillannak majd. Számomra ez a világ kevésbé ismerős, ezért is akartam, hogy ezek is megjelenjenek. A teljes interjú itt olvasható.

Forrás: Magyar Nemzet online

kapcsolódó:

Hazát és szerelmet keresek – Farkas Dénes önálló estje

 

Comments are closed.

Videó