W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Dzsukel, Sukár

Ökrös Oszkár Kossuth-díjas

A cimbalomművésznek a klasszikus és cigányzenei hagyományok ápolását és népszerűsítését szolgáló, világszerte népszerű előadóművészi pályája elismeréseként adta át a díjat Áder János köztársasági elnök.

Az 58 éves művész hatéves korában kezdett el muzsikálni, nyolcévesen már a magyar televízió népzenei versenyét is megnyerte szólistaként. Tízévesen a zenei középiskola növendéke volt, majd annak elvégzése után számos zenekarral bejárta az egész világot. A 100 Tagú Cigányzenekar szólamvezető szólistája pályafutása során számos díjat kapott: Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt (1995), Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt (2001), A Magyar Érdemrend lovagkeresztje (2013)

“Több elismerésben részesültem már, de a Kossuth-díj a legbecsesebb közülük, mert művészeti díj, és azok közül a legmagasabb rangú. A csúcspontot jelenti számomra, olyasmit, amit egy hollywoodi színésznek az Oscar-díj jelenthet. Régi vágyam volt, és a Jóisten most megadta. Úgy tekintek rá, mint az eddigi, kisgyerekkorom óta tartó pályám elismerésére” – fogalmazott Ökrös Oszkár az MTI-nek.

***

Kossuth-díjas romák:

2001

barikarolyBari Károly (Bükkaranyos, 1952. október 1. –) költő, műfordító, grafikus

Az általános iskola elvégzése után Miskolcon járt gimnáziumba, az érettségi után pedig a Színművészeti Főiskolán és a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem Bölcsészkarán folytatott tanulmányokat. Még gimnazista volt, amikor első, viharos sikert kiváltó verseskönyve megjelent, egymás után két kiadásban. Azóta több kötetet publikált. Politikai tartalmú verseiért az 1970-es évek közepén meghurcolták és börtönbe zárták.

2002

pegealadarPege Aladár (Budapest, 1939. október 8. – Budapest, 2006. szeptember 23.) jazz-zenész, gordonművész

Világhírű nagybőgős, zseniálisan improvizáló virtuóz, akit nemzetközi kritikusok „a nagybőgő Paganinije” néven is emlegettek (nevéből eredő szójátékkal: Pegenini). Egyszerre játszott klasszikus zenét és dzsesszt.

 

2003

kallaikissernoKállai Kiss Ernő klarinét- és tárogatóművész. Magyarországon és a nagyvilágban csak úgy ismerik: klarinétkirály. A Liszt-díj mellett Arany Érdemkereszttel is kitűntették, számtalan lemeze jelent meg itthon és külföldön egyaránt, rendszeresen meghívják a tengerentúli magyar közösségek is, hogy muzsikájával felidézze számukra a fiatalkort, a hazai hangulatokat.

 

2005

szakcsilakatosbelaSzakcsi Lakatos Béla (Budapest, 1943. július 8. –) Liszt Ferenc-díjas zeneszerző, dzsesszzongoraművész, érdemes művész.  Kossuth-díjának indoklásában ez áll: a dzsesszműfaj és annak mozgásterébe eső szellemiséget integráló törekvéséért, amelyet felsőfokon interpretál a világ pódiumain. Koncertjeire manapság a jazz és a kortárs improvizáció; a klasszikus- és kortárs zene, a népzene, valamint a jazz ötvözése jellemző.

2006

borosslajosBoross Lajos (Budapest, 1925. január 7. – Budapest, 2014. július 8.) előadóművész, prímás, a „prímáskirály. A cigány előadó-művészet népszerűsítéséért, hét évtizedes fáradhatatlan prímási tevékenységéért és példamutató életútjáért kapta a Kossuth-díjat.

 

bangomargitBangó Margit (Vásárosnamény, 1950. április 4. –) előadóművész, határainkon túl is méltán népszerű előadó-művészetéért, a cigányzene magas művészi színvonalú műveléséért vehette át a díjat.

 

2012

szentandrassyistvanSzentandrássy István (Budapest, 1957. augusztus 26.) festőművész

Péli Tamástól tanult festeni. Jelentős munkái közé tartoznak az ikonszerű stilizációval megalkotott Madonna-képek Federico García Lorca Cigány románcok c. versciklusa által inspirált festménysorozata és Triptichon c. műve. Kiállított többek között Bécsben, New Yorkban, Prágában, Münchenben. Jelenleg Budapesten él és alkot.

2014

snetbergerferencSnétberger Ferenc (Salgótarján, 1957. február 6. –) Liszt Ferenc-díjas gitárművész, zeneszerző. Már gyermekkorában édesapja volt a példaképe, aki szintén gitározott. Snétberger klasszikus zenét és jazzgitárt tanult. Ma főként improvizációs művészetének és műfajokat átlépő játékának köszönhetően ismert. Repertoárját a roma hagyományok, a brazil zene és a flamenco épp úgy inspirálja, mint a klasszikus gitár és a jazz. Számos szólóalbuma jelent meg, és több albumon működik közre partnerként.

 

 

via Wikipédia

Comments are closed.

Videó