W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Csorel, Dzsukel

Ő az az anya [Dinamó Műhely]

Ő az anya, aki nincs benne a játékban, akinek nem osztottak lapot, mégis ő esik ki elsőként. Ő az anya, aki évek óta nem volt nyaralni, aki nem is érti a hirdetést, hogy „a Szigetre őt is ki kellene vinni”, akinek a Balaton nem Sound, hanem utolsó boldog éveinek színtere. Ő ugyanaz az anya, aki azért ingázik napi két órát, hogy a gyerekből legyen valami. Nem valaki, elég, ha „valami”. Ő az, aki ha gyerekétől megkérdezi, „mikor hozod haza a barátnődet”, azt kapja válaszul: „Ide?!”.

cfm_05_balogh_balazs_andras_006

Balogh Balázs András: Istenem, segítsd meg őket! / olaj, kasírozott vászon, 100×50 cm, 1997
kép: Sulinet örökségtár

Van az anya, akinek 25 éve, mióta textilipari „státuszát” elveszítette, senki nem köszön előre. Ő az, aki ritkán jön elő, ritkán látod, leginkább akkor, ha a gyorsétteremben megtelt a tálcás rakodó. Ő ugyanaz az anya, aki kesztyűvel dolgozik és felmosóval, és nem mer rád szólni, hogy mivel te nem vagy éttermi fogyasztó, neked fizetned kell a WC-használatért. Ugyanaz az anya, aki egyébként sem mer szólni semmiért és senkinek, aki rettegve utazik a BKV-n, bérletre nem elég a kereset, ha felszáll a kontrollcsapat, szinte leesve menekül a buszról. Ő ugyanaz az anya, aki ha kell, pont ezért vár hullafáradtan három járatot is, nem kockáztat, elég, ha bent őt kockáztatják. Ő az anya, aki nincs benne a játékban, akinek nem osztottak lapot, mégis ő esik ki elsőként. Ugyanaz az anya, aki reggel még alszik, este már alszik melletted a trolin, aki két kézzel, több ujjal nyomkodja a mobilt, aki nem kéri el kolléganője telefonját, ha lefogy a sajátjáról a pénz, mert nem tudja, hogyan kell a másik készüléket használni. Ő az anya, aki szégyelli magát mindenért, főleg azért, amit el sem követett. Örül annak, ha hullafáradt, mert amíg állva alszik el a lakótelepi vagy gangos ház összefirkált liftjében, addig az annak a jele, van munka. Ő az anya, aki évek óta nem volt nyaralni, aki nem is érti a hirdetést, hogy „a Szigetre őt is ki kellene vinni”, akinek a Balaton nem Sound, hanem utolsó boldog éveinek színtere. Ő ugyanaz az anya, aki azért ingázik napi két órát, hogy a gyerekből legyen valami. Nem valaki, elég, ha „valami”. Ő az az anya, akinek örömébe szorongás vegyül, ha a gyereket elitgimnáziumba vették fel, mert tudja, nem bírja a versenyt az elittel. Böcskei Balázs írása itt folytatódik.

Forrás: Dinamó Műhely

Hozzászólás

Videó