W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Csorel

Nyitott ajtók a sajókazai Dr. Ámbédkar Iskolában [Kibic]

A kamaszok itt épp olyanok, mint a többi, hasonló korú fiatal a világ bármelyik pontján. Szertelenek, vihogósak és titkolózóak.

kimittud_sajokaza_ambedkar_kibic30 fokos hőség, a falu kihalt. A kutyák mélabúsan ugatnak az autónk által húzott, lapos porfelhőre. A gazdák, ha hallják is a jelzést, nem bújnak elő a hűs falak mögül. Egyetlen ház mutat életjelt. Az élénk kékre festett Dr. Ámbédkar Iskolából vidám ricsaj szűrődik ki. A magas építésű, földszintes épület első látásra sem hétköznapi, a hagyományos tintát idéző bohém vakolat kreatív belső miliőt sejtet. Nem is csalódunk! A hátsó traktusról megközelíthető belső közösségi tér első látásra is nyitottságról, sokszínűségről és elfogadásról vall.

A tekintélyes méretű könyvespolcon lexikonok, szótárak sorakoznak, a falakon színes, angol nyelvű plakátok versengenek a figyelemért, a sűrűn dekorált frontoldalon jól megfér egymás mellett a Vénusz születése repró a buddhista jelképekkel, előkelő helyen egy megviselt fehér zongora áll. A tág folyosóról nyíló New York, Tokyo, Chicago és Bombay feliratú, nyitott ajtajú osztálytermekben gimnazista fiatalok nyüzsögnek.

Ezen a napon tanítás helyett „Projekt Hetet” tartanak, kötetlen stílusban, ám előre megtervezett koreográfia szerint, amelynek csúcspontja a házi Ki-mit-tud. Itt mérik össze tudásukat a tanárok és diákok is. A projekt hét eme programját azok a diákok szervezik, akik részt vesznek a Norvég Civil Támogatási Alap, a MAZS Alapítvány és az European Union of Jewish Students által támogatott More Roma-Zsidó Ifjúsági Vezetőképző Projektben.

[…] Az itt megszerzett gyakorlati ismeretek és közösségi élmény fontos alapot jelent a későbbi önálló kezdeményezéseikhez, az életben való boldogulásukhoz.

„Merészebb lettem”, „Megtanultam megszólalni”, „Már nem félek kiállni mások elé”, „Magabiztosabb lettem”. Többen elmondják, hogy jobban ki tudják magukat fejezni, már nem izgulnak, ha beszélni kell, többen konkrét célokról számolnak be. Rákérdezek: Mit gondoltok, az életkilátásaitok javulnak? Csillogó szemek néznek rám, erősen bólogatnak, bár az életkilátások szó még kicsit idegenül hangzik számukra, de tökéletesen értik jelentését. Két fiatal már tudja, mit csinál az iskola elvégzése után: egy fiú édesapjával Ausztriába megy vasbeton-szerelési vállalkozáson keresztül, egy komoly tekintetű, csendes hangú lány gyerekekkel szeretne foglalkozni. Óvónő lesz, ez az álma. A teljes cikk itt olvasható.

Forrás: Kibic

 

Comments are closed.

Videó