W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Csorel

Nincs választás [Vagy.hu]

Tudják-e a tisztelt jelölt urak, hölgyek, hogyan élnek ma Magyarországon az emberek? Ficsku Pál írása.

kanape1

Naccsága! Nem lehetne ötszázezerrel több a szocport? – kérdezte a férfi.

De hát csak két gyerekük van, mondtam, két gyerekre ennyi jár.

Csinálunk gyorsan még egyet, nézze meg, bírja ez, azzal elém tolta a vézna, éppenhogy nőt. Ahogy elmegy, hozzá is fogunk. De kéne az az ötszázezer, abból kijönne még egy kis szoba. A gyereknek.

De csak két gyerekük van, ismételtem meg.

Megelőlegezhetné az állam, mondta komolyan, bennünk bízhat. Én még nem hazudtam senkinek. Magának hány van? – kérdezte.

Kettő.

Csináljon maga is még egyet. Magának is lenne egy szobával több.

Megértettem velük, hogy két gyerekre mennyi szocport jár, azzal búcsúztam, hogy azért még csinálhatnak gyereket.

Röhögve vezettem haza Miskolcz-Tapolczára. Leültem a padomra. Tanultam Magyarországot. Egyre keserűbben.

Az utóbbi tíz-tizenkét évben mint ingatlanbecslő dolgoztam, a válság óta meg inkább mint faktoringos. A hitelezés után a behajtás korát éljük. Borsod megye szinte összes cigánysorát, szegények lakta részét és villanegyedét ismerem, vagy ha nem is ismerem, jártam már benne. Kínáltak whiskyvel, akartak csúsztatni borítékot a zsebembe, és kaptam szatyor diót, meg engedtek rám kutyát is.

Hajnalban indultam, este, amikor leültem a padomra, bennem volt egy szelet Magyarországból. A másik Magyarországból, amit a politikusok nem ismernek. Amit nem mutat a tévé, nem írnak róla az újságok, esetleg szociológiai tanulmányok készülnek, de azok meg kit érdekelnek, a szociológust már úgy fogadják, hogy tudnak róla, de engem vártak.

Az ingatlanbecslő az más. Az lehet Isten is és Ördög is. Életek, családok sorsa múlhat rajta. Attól függ, kapnak pénzt, vagy nem. Ami viszont nem az ingatlanbecslőtől függ.

Nem tudom, miért ez a szobagyerekes történet jutott ma reggel az eszembe. Szobagyerekesnek nevezem, mert nem tudtam, hogy a gyereknek kellett volna szoba, vagy a szobába gyerek. Mindenesetre se plusz szoba nem volt, se plusz gyerek. Nem tudom, hogy miért ez jutott eszembe, de sejtem. Hetek óta nézem, hogy van-e olyan párt, ember(?), képviselőjelölt,ami/aki ezeket az embereket megszólítja. és akarják-e egyáltalán, hogy megszólítsák őket. Tudják-e a tisztelt jelölt urak, hölgyek, hogyan élnek ma Magyarországon az emberek? És nemcsak a mélyszegényekről beszélek. Ficsku Pál írása itt folytatódik.

Forrás: vagy.hu

Comments are closed.

Videó