W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Dzsukel, Prikezsia

Nincs rajtuk kalap!

Méltányos büntetés-e húszezret fizetni egy utcán eldobott csikkért, vagy két napot ülni kilencszáz forint értékű korhadt gally guberálásáért? Szerintünk nem. Az RSK az elmúlt hónapokban rögzítette az Ide tartozunk! Roma Közösségi Hálózat aktivistái tudomására jutott, romákat sújtó bírságolási ügyeket.

nincsrajtukkalap

Több mint félszáz településen, közel száznegyven eset futott be a szerkesztőségbe a roma civil aktivistáktól, de a helyszíni látogatásaink alapján  nyugodt szívvel állíthatjuk, mindez csak a jéghegy csúcsa: Észak-Magyarországon és Észak-Alföldön gyakorlatilag bármelyik romák által sűrűn lakott településen nehezebb olyan felnőtt romát találni, akinek nem volt még valamilyen bírsága, mint, akinek volt.

Persze voltak jogszerű szabálysértési ügyek, de az esetek túlnyomó többségében vagy a büntetés mértéke, vagy egyáltalán annak indokoltsága is erősen megkérdőjelezhető.

Néhány eset:

– “2014. április 4-én a Jókai utca irányából a Kossuth utca irányába haladt kerékpárján. Kanyarodáskor nem jelezte haladási irányát karjelzéssel, valamint figyelmen kívül hagyta az útkereszteződésben található „Állj! Elsőbbségadás kötelező” táblát, kikanyarodás előtt nem állt meg.
A büntetés összege: 35.000 Ft.
Az intézkedéssel nem ért egyet, mivel nem ült fel a kerékpárra, hanem tolta azt.”

– “Az utcán énekelt, ezért a rendőrök megbüntették 15 000 Ft-ra” (a megbírságolt személy 28 éves, gyámság alatt áll, értelmi fogyatékos)

– “Május elején ült a ház udvarán, a rendőrök megálltak a kapuban, kihívták, hogy igazoltassák, a személyi igazolványa meg van repedve, ezért megbírságolták: 10 000 Ft. Május 28-án a ház előtt állt, épp arra mentek a rendőrök, igazoltatták, és ugyanezen probléma miatt megint megbírságolták: újabb 10 000 Ft.”

Hétfői rendezvényével az RSK szeretné felhívni a közvélemény figyelmét erre az országos jelenségre, emellett egy jótékonysági árverést is tartunk a romák elleni gyilkosságsorozat egyik áldozata fiának megsegítésére, akit a felhalmozódott bírságok miatt már a börtön fenyeget.

Projektünk záróeseménye az “Arany Sárhányó”-díj átadása, amelyet az a rendőrkapitányság kap, amelyik a szavazók szerint a legabszurdabb, vagy a leginkább eltúlzott bírságot szabta ki. A rendezvényre a Grundon kerül sor, Budapesten, a Nagytemplom utca 30.-ban, július 7-én hétfőn. Az eseményen elárverezzük Magyarország “legdrágább” bringáját! A vidámságot a Krétakör társulat egypercesei, a finomságot a Romani Platni romburgerei biztosítják.
Szeretettel várunk mindenkit! Csatlakozz a facebookon!

Az Ide tartozunk! Roma Közösségi Hálózat által begyűjtött esetek rövid leírásai az alábbi térképen a településeket kiválasztva olvashatók. A szereplőket anonimizáltuk.

Irányok lekérdezése

 

Projektünket a Norvég Civil Alap támogatta

EGT_NCTA_

3 hozzászólás ehhez a cikkhez “Nincs rajtuk kalap!”

  1. […] Roma Sajtóközpont „Nincs rajtuk kalap” elnevezésű projektjében összegyűjtött néhány „érdekes” […]

  2. […] Roma-Pressezentrum hatte in den letzten Monaten landesweit solche Fälle dokumentiert. Zu den folgenden Beispielen muss man wissen, dass das Existenzminimum in Ungarn derzeit 87 510 HUF […]

  3. […] nem csupán igazoltatnak, hanem – mint arról az utóbbi időkben elég sokat olvashattunk – bírságolnak is … S mennyi minden van még! – Miskolc, […]


Videó