W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Prikezsia

Nemzetközi tiltakozás a hajléktalanság büntethetősége ellen

A Város Mindenkié (AVM) hajléktalan érdekvédelmi csoport kezdeményezésére 2014. február 13. és 15. között kilenc országban szerveznek tiltakozást a hajléktalanság magyarországi kriminalizációja ellen.

AVM

Fotó: AVM

A kormánypárt tavaly ősszel ismét törvénybe foglalta az utcai hajléktalanság büntethetőségét, egyaránt figyelmen kívül hagyva az Alkotmánybíróság döntését és a széleskörű hazai tiltakozásokat – áll az AVM közleményében.

A szervezet közölte: a hajléktalanság magyarországi kriminalizációja ellen már felszólaltak az ENSZ szakértői, a hajléktalansággal foglalkozó szervezetek európai együttműködése, a FEANTSA, valamint több nemzetközi jogvédő szervezet, így az Amnesty International és a Human Rights Watch is.

A hajléktalanság büntethetősége ellen már korábban is tüntettek Kolozsváron, Prágában és Bangkokban, ezen a héten további kilenc városban fognak majd helyi csoportok a magyar nagykövetség vagy konzulátus előtt tiltakozni a hajléktalan emberek hatósági üldözése ellen. Február 13-án Essenben, Bécsben és Liszabonban, 14-én Dublinban, Párizsban, New Yorkban, Brüsszelben és Isztambulban, 15-én pedig Londonban.

Budapesten A Város Mindenkié csoport február 22-én, szombaton szervez tüntetést.

Bár az Európai Parlament egy idén januárban elfogadott elvi állásfoglalásában a hajléktalanság kriminalizálásának felszámolására szólította fel a tagállamokat, továbbá a megfizethető lakhatás (például elegendő szociális bérlakás) biztosítását sürgette minden rászoruló számára, az ilyen döntéseknek a gyakorlatban nem sok következménye van.

A hajléktalan emberek hatósági üldözése az Európai Unió Alapjogi Chartáját, az Emberi Jogok Európai Egyezményét, valamint az ENSZ Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmányát is sérti.

A Város Mindenkié hajléktalan emberek és szövetségeseik csoportja, melynek célja a hajléktalan emberek jogvédelme és társadalmi változások elindítása a hajléktalanság felszámolása érdekében.

 

Hozzászólás

Videó