W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Dzsukel, Prikezsia

Nem szűnik meg a segélyezés a felzárkózásért felelős államtitkár szerint

Nem szűnik meg tartós munkanélkülieknek járó havi 22800 forintos támogatás, mindössze annyi változás várható, hogy településektől járási hivatalokhoz kerül át az ügyintézés – tudta meg az Roma Sajtóközpont a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkártól. A Romák Magyarországi Integrációjának Problémái című Budapesten rendezett konferencián Czibere Károly elmondta, félreértés volt a szociális segélyek megszűnésével kapcsolatos hír, segély helyett ugyanis évek óta foglalkoztatást helyettesítő támogatásnak hívják a tartós munkanélküliek támogatását, ami nem szűnik meg.

publicwo

Az eddig közvetlenül az állam által folyósított fenntartási és az adósságkezelési támogatás viszont önkormányzati hatáskörbe kerül.  Mértékéről és arról, hogy egyáltalán ki kaphatja, arról a képviselőtestület dönt. Az államtitkár szerint erre a fedezetet az iparűzési adó biztosítja a nagyobb településeknek. Ahol nincs bevétele az önkormányzatnak az iparűzési adóból, ott pályázhat a település az állami keretből. Eddig félmillió család kapott havonta 3000 Forint lakásfenntartási támogatást, ami összességében 23, 6 milliárd forintot tett ki évente.

Ellentmondó, hogy míg a kormány által mérvadónak szánt dokumentum, a Nemzeti Felzárkózási Stratégia az adósságkezelés kibővítését szorgalmazza, addig a költségvetés számai szerint erről a programról is az önkormányzatok dönthetnek jövőre. Ez pedig nagymértékben függ a képviselőtestület összetételén, motiváltságán és pályázati hajlandóságán.

Czibere az RSK-nak hangsúlyozta, hogy a foglalkoztatást elsősorban a nyílt munkaerőpiacon kell növelni, a kormány célja a közfoglalkoztatást bővítése, szélesítése is.

Az MTA idei kutatása ugyanakkor rávilágít, hogy hiába növekednek közfoglalkoztatásra szánt keretösszegek, a közmunkában eltöltött hónapok száma folyamatosan csökken. Míg két éve egy rászoruló átlagosan közel fél évet töltött el közfoglalkoztatásban, ez a szám idén mindössze 4.5 hónap volt.

Már nem segélynek hívják a segélyt

Az elmúlt években a szociális segélyezési rendszer folyamatos változtatását a köznyelv nem tudta lekövetni, így a köztudatban szociális segélyként él tovább a három éve létrehozott foglalkoztatást helyettesítő támogatás is. Ez az ellátási forma jár azon aktív korú, munkaképes személyek részére, akik együttműködnek a munkaügyi kirendeltségekkel. A rendszeres szociális segély szintén az aktív korúaknak járt, de azoknak, akik rajtuk kívül álló okok miatt (mert például folyamatos ellátásra szoruló beteg gyermeket nevelnek) nem tudtak közmunkásként rendelkezésre állni.  Ez utóbbi ellátási forma, mint fogalom megszűnik, de például a 14 év alatti egészségkárosodott, vagy nappali intézményben ellátatlan gyermeket nevelők támogatása más néven megmarad, a hatáskör pedig a településektől átkerül a járási hivatalokhoz.

Suri Szilvi

Comments are closed.

Videó