W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Csorel, Prikezsia

Nem sok esélyt hagy Miskolc a szegényeknek [Index]

A helyi rendeletet addig alakítgatták, míg mostanra elérték, hogy aki nagyon szegény, arra gyakorlatilag automatikusan rá lehet sütni az együttélési szabályok megsértését.

stadion_a_kertben3

Tiszta Felcsút: stadion a kert végében
(Miskolc, Tizedik utca)

Milyen módszerekkel szabadulna Miskolc a nyomortelepeitől?

Ha mindig is nyomortanya volt, vagy nyomortanyává változik egy önkormányzati tulajdonú lakás,  akkor a városnak alapvetően két lehetősége van megszabadulni tőle.

  1. Kilakoltatja az ott élő embereket. Pontosabban bírósági úton eléri, hogy a végrehajtó lakoltassa ki őket. Ehhez az kell, hogy ők jogtalanul lakjanak benne. Ha tehát van érvényes bérleti szerződésük, akkor azt az önkormányzatnak valamilyen indokkal fel kell mondania, hogy önkényes lakáshasználókká tegye őket, és el tudja indítani a kilakoltatási procedúrát.
  2. Megegyezik a lakókkal, hogy önként költözzenek ki. A megegyezésnek is két útja van: cserelakást biztosít a bérlőknek, vagy úgynevezett térítési díjat fizetni nekik azért cserébe, hogy kiköltözzenek.

Miskolc az utóbbi időben mind a két módszerrel próbálkozik, a város lépéseit felháborodás és botrányok kísérik. A város vezetése pedig eközben arra a 35 ezer aláírásra hivatkozik, amelyet a Fidesz helyi szervezete gyűjtött össze a nyáron Miskolcon. A polgármester, Kriza Ákos szerint a rendszerváltás óta nem volt olyan polgármesteri program, amely ekkora támogatottsággal bírt volna, mint a miskolci nyomortelepek felszámolása.

Mi a gond azzal, hogy emberek pénzt kapnak a nyomortanya elhagyásáért?

Miskolcon tavasszal abból lett botrány, hogy nem pusztán a nyomortanyák elhagyását ösztönözték a térítési díjak (vagyis a kiköltözésért cserébe járó pénz) emelésével, hanem a május 8-i testületi ülésen egy új szabályt is megszavaztak, miszerint magát Miskolc városát is el kell hagyni, csak akkor jár a pénz.

A szabály most úgy szól, hogy „az alacsony komfortfokozatú lakások esetében pénzbeli térítés csak akkor fizethető, ha a bérlő a város közigazgatási határán kívül vásárol lakóingatlant és arra 5 éves időtartamra elidegenítési és terhelési tilalom kerül bejegyzésre az önkormányzat által.”

Jönnek a szurkolók, menjenek a szegények

Augusztus elején az úgynevezett számozott utcákban lakoltattak ki egy mozgáskorlátozott asszonyt és egy kisgyerekes családot. A Roma Sajtóközpont arról írt, hogy a városvezetés azért akarja ezt a többi szegregátumhoz képest konszolidált városrészt felszámolni, hogy helyet csináljon a közeli stadion parkolójának. Kriza Ákos a Hír Tv-ben nem is tagadta ezt. Arról beszélt, hogy a telepfelszámolásnál alapvetően a  belvárosi részekből koncentrikusan haladnak kifelé a külterületekig, de ez most egy “speciális helyzet”, kezdődik egy ötmilliárdos beruházás, a stadion rekonstrukció, és nagyon fontos a stadion környezetének a kialakítása. ” Nem várhatjuk el azt (…) hogy nyomortelepeken keresztül menjen a több tízezer szurkoló a stadionba” – mondta. Kriza szerint így hát most prioritás ennek a telepnek a felszámolása.

A rendszer tehát most azt a célt szolgálja, hogy a szegények tűnjenek el Miskolcról, és legalább öt évig biztosan vissza se jöjjenek. Janecskó Kata teljes cikke itt olvasható.

Forrás: Index

Comments are closed.

Videó